ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Τοπικά Αποκριάτικα Έθιμα

Χάσκα ή  χάσκαρι-η                                                                                                                                                              
Αύριο, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς,  στην Καστοριά, στο Άργος Ορεστικό και σε όλα σχεδόν τα χωριά μας, οι κάτοικοι θα θυμηθούν και θα αναβιώσουν για μία ακόμη φορά το έθιμο του «Χάσκα» ή «χάσκαρι-η». Η λέξη προέρχεται από το ρήμα χάσκω  και είναι ένα συμβολικό αποκριάτικο έθιμο που τελείται στα σπίτια μετά το βραδινό αποκριάτικο τραπέζι. Στον ξύλινο κλώστη – πλάστη της πίτας, δένουν με μια μακριά κλωστή ένα ξεφλουδισμένο, καλά βρασμένο αβγό. Αραδιάζονται όλοι και δοκιμάζουν να το χάψουν. Ο αρχηγός της οικογένειας κρατώντας τον κλώστη, με μια ελαφριά επιδέξια κίνηση του χεριού του κάνει το αβγό να αιωρείται  μπροστά από το στόμα τους. Το θέαμα είναι διασκεδαστικό βλέποντας τον καθένα να προσπαθεί με ανοιχτό το στόμα να αρπάξει το αυγό. Σε περίπτωση αποτυχίας επαναλαμβάνεται τρεις φορές.
Το έθιμο συμβολίζει τη νηστεία της Σαρακοστής, αφού το στόμα κλείνει την Κυριακή της Τυρινής μ’ ένα αβγό, για να ανοίξει το βράδυ της Ανάστασης πάλι με αβγό.
Μετά από αυτό σε όλα τα μέλη της οικογένειας προσφέρεται για γλύκισμα χαλβάς σιμιγδαλένιος, που τον παρασκευάζει η νοικοκυρά του σπιτιού.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, καλή Σαρακοστή με υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: