ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Εορτή Τριών Ιεραρχών: Αργία δεν σημαίνει αποχή από τη Θεία Λειτουργία

Οι Δάσκαλοι πέρα από δογματισμούς και προκαταλήψεις: 

  • στηρίζουμε τις γιορτές, τα έθιμα και τις παραδόσεις, διδάσκοντας ταυτόχρονα στα παιδιά μας πως αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει την πορεία μας προς την πρόοδο, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό. 
  • μεταδίδουμε καθημερινά στα παιδιά μας και όχι μόνο, τις προαιώνιες αξίες του Ελληνισμού τη φιλοπατρία, τη δημοκρατία, τη θρησκευτική ευλάβεια, την αγάπη προς τα γράμματα, την κοινωνική δικαιοσύνη, το σεβασμό προς τα ήθη-έθιμά μας και τις παραδόσεις μας.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑNΘΡΩΠΙΑ
Ασυμβίβαστοι, δεν φοβόταν την κάθε είδους αυταρχική εξουσία, ασκούσαν έντονη κριτική σ' όλους εκείνους που αδικούσαν τους φτωχούς και ανήμπορους και οι κοινωνικές θέσεις τους ήταν σύγχρονες και ριζοσπαστικές. "Η κοινωνική αδικία για το Μ. Βασίλειο και τον Ι. Χρυσόστομο, δημιούργημα της κακής διανομής του πλούτου, κριτικάρεται με μια δριμύτητα που θα έκανε τον Προυντόν και τον Καρλ Μαρξ να χλωμάσουν" αναφέρει πολύ εύστοχα ο Νικόλας Μπερντιάεφ, Ρώσος διανοητής του 20ου αιώνα.

Τι αναφέρει το ΠΔ79 για τις αργίες
Μετά την τροποποίηση του άρθρου 3 του προεδρικού διατάγματος 79 του 2017, η ημέρα των Τριών Ιεραρχών ορίζεται ως αργία. 
Οι παράγραφοι 1 και 3 του άρθρου 3 του προεδρικού διατάγματος 79/2017, αναφέρουν τα εξής για τις εορτές και αργίες:  
Άρθρο 3 του ΠΔ79/2017
Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις 
1. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν τις ακόλουθες ημέρες και περιόδους: 
α) τα Σάββατα και τις Κυριακές, 
β) την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή), 
γ) από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων), 
δ) την Καθαρά Δευτέρα, 
ε) την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή), 
στ) από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα), 
η) την 1η Μαΐου, 
θ) την εορτή του Αγίου Πνεύματος, 
ι) από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές) και 
ια) την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.(εδώ προστίθεται και η εορτή των τριών ιεραρχών)

3. Επ’ ευκαιρία των εορτών του παρόντος άρθρου δύναται να πραγματοποιείται εκκλησιασμός κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Εν αναμονή της σχετικής εγκυκλίου, που σε λίγες μέρες θα αποστείλει στα σχολειά μας ο υπουργός παιδείας, έρευνας και Θρησκευμάτων, είμαι βέβαιος, ότι και φέτος-όπως κάθε χρόνο- όλα τα σχολεία θα εκπροσωπηθούν στη Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας ανήμερα της εορτής των προστατών της παιδείας, αγίων τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του ΜεγάλουΓρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου
Είμαι βέβαιος, πως οι Ιεροί Ναοί από τον Έβρο έως τη Γαύδο και από τους Οθωνούς έως το Καστελόριζο, θα είναι κατάμεστοι από παιδιά και εκπαιδευτικούς, τιμώντας με την παρουσία τους τη μνήμη των "δικών τους" Δασκάλων και συμμετέχοντας ενεργά στον εορτασμό της "δικής τους εορτής".* 
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης

Δάσκαλος
*Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εορτής των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1841 από το ακαδημαϊκό συμβούλιο του Οθωνείου Πανεπιστημίου (νυν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και πρωτογιορτάστηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1842. Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός επεκτάθηκε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: