ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Μπαράζ προσφυγών στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού

Ταλαιπωρούν και ξοδεύουν το λαό!
Την τελευταία διετία οι περισσότεροι νόμοι κρίνονται αντισυνταγματικοί! και αυτό γιατί, αυτοί που τους ψηφίζουν δεν έχουν καμία  επίπτωση!

kathimerini.gr
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Μπαράζ προσφυγών κατά του νέου ασφαλιστικού (4387/2016) για τις εισφορές που επιβάλλει έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από συνδικαλιστικές ενώσεις, επιστημονικούς συλλόγους και μεμονωμένους πολίτες.
Το ανώτατο δικαστήριο καλείται τώρα να εκδικάσει τις προσφυγές και να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας η μη του ασφαλιστικού νόμου που έχει προκαλέσει φρενίτιδα δικαστικών προσφυγών.

Ενδεικτικά στο ΣτΕ έχουν προσφύγει.
Οι 63 Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, όπως και οι πρόεδροί τους ατομικά, Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων, Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα, Ένωση Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων, ατομικά αλλά και ομαδικά εκατοντάδες δικηγόροι από όλη τη χώρα, Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Αθηνών-Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Ναυπλίου και Κέρκυρας, ομαδικά και ατομικά εκατοντάδες συμβολαιογράφοι από όλη τη χώρα, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας, Σύνδεσμος Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και ξενοδόχοι, Ένωση Συνταξιούχων Ταμείων Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών, πολιτικοί μηχανικοί και μηχανικοί, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, τεχνικές εταιρείες, εργολήπτες Δημοσίων έργων, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών, Πανελλήνια Ένωση Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιατρών και Οδοντιάτρων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, Σύνδεσμος Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπερικών-Λογοθεραπευτών, Πανελλήνιος Σύλλογος Ειδικών Παιδαγωγών-Λογοθεραπευτών Πτυχιούχων Πανεπιστημίου, λογοθεραπευτές, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, καθώς και κτηνοτρόφοι και Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, όπως και βενζινοπώλες

ΕΦΑΠΑΞ: Και τα πετσόκοψαν και δεν τα δίνουν!- Ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες

Αμέλια Αναστασάκη
Newsbomb.gr
Εξαντλείται η υπομονή των χιλιάδων δικαιούχων του εφάπαξ, που αναμένουν εδώ και τρία χρόνια το πολυπόθητο βοήθημα! Τι και αν οι συνταξιούχοι πλήρωναν ασφαλιστικές κρατήσεις, και ανέμεναν μετά την υποβολή της συνταξιοδότησής τους να τούς καταβληθούν αυτά τα χρήματα, ο ΕΦΚΑ... έχει άλλη άποψη!
Μέχρι πριν μερικούς μήνες, οι δικαιούχοι του εφάπαξ στους οποίους είχαν εκδοθεί συνταξιοδοτικές πράξεις από τα τέλη του 2014, ήλπιζαν ότι το ζήτημα της αποπληρωμής του βοηθήματός τους δεν θα αργούσε να διευθετηθεί. Λίγο όμως η «αναμπουμπούλα» που έφερε η ενοποίηση όλων των Ταμείων Πρόνοιας, λίγο η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, και ο προγραμματισμός έπεσε «έξω» ξανά!
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά τις μειώσεις έως 46% (διαφοροποιούνται ανά Ταμείο) που έγιναν το 2012 στα εφάπαξ, ετοιμάζονται και νέες μειώσεις έως και 22% στους δικαιούχους που θα τους καταβληθεί το βοήθημα από τις αρχές του Μάρτη. Αν είναι «τυχεροί» ή «άτυχοι» θα φανεί στην...πράξη! 
Αναλυτικά οι μειώσεις των εφάπαξ το 2012 ανά Ταμείο
2,21%:Εργατοϋπαάλληλοι Μετάλλου ΤΑΠΙΤ
17,35%:Προσωπικό Εταιρειών Τσιμέντων ΤΑΠΙΤ
18,38%:Προσωπικό Ιπποδρομιών ΤΑΠΙΤ
29,77%:Ξενοδοχοϋπαάλληλοι ΤΑΠΙΤ
63,91%:Υπάλληλοι Φαρμακευτικών Εργασιών ΤΑΠΙΤ
41,52%:Υπάλληλοι Εμπορικών Καταστημάτων ΤΑΠΙΤ
22,67%:Δημόσιοι υπάλληλοι ΤΠΔΥ
42,29%:Υπάλληλοι ΝΠΔΔΤΠΔΥ
36,94%:Εφημεριακός Κλήρος ΤΠΔΥ
52,21%:Νομικοί ΤΠΔΥ
6,19%:Δημοτικοί Υπάλληλοι ΤΠΔΥ
8,21%:Εφημ/λοι Πρακτορείων Αθηνών ΕΤΑΠ−ΜΜΕ
28,41%:Εφημ/λοι Πρακτορείων Θεσσαλονίκης ΕΤΑΠ−ΜΜΕ
3,84%:Προσωπικό ΔΕΗ ΤΑΥΤΕΚΩ
41,17%:ΠροσωπικόΛ αϊκής Τράπεζας ΤΑΥΤΕΚΩ
17,42%:Μηχανικοί Δημοσίων Έργων ΕΤΑΑ
32,8%:Δικηγόροι Αθηνών ΕΤΑΑ
1,94%:Αστυνομικοί ΤΕΑΠΑΣΑ
45,49%:Υπάλληλοι Αστυνομίας Πόλεων ΤΕΑΠΑΣΑ
35,11%:Υπάλληλοι ΙΚΑ ΙΚΑ−ΕΤΑΜ
«Χτυπούν» κόκκινο τα εφάπαξ! 
- 27.000 εκκρεμή εφάπαξ
- 18.000 εφάπαξ πρέπει να δοθούν μέσα στο 2017: Αυτό στη πράξη είναι αδύνατο να γίνει, καθώς ο όγκος των εκκρεμών βοηθημάτων δεν το επιτρέπει! Για να λειτουργήσει αυτός ο προγραμματισμός, θα πρέπει να δίνονται επί 7 ή 8 μήνες, περί τα 50 εκατομμύρια μηνιαίως, για 2.200 εφάπαξ. Οι δυνατότητες όμως των αρμόδιων υπηρεσιών, η υποστελέχωση και οι μηχανισμοί υποστήριξης καθιστούν κάτι τέτοιο ανέφικτο. 
Και επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, σε όσους δικαιούχους εκδόθηκαν συνταξιοδοτικές πράξεις τους τελευταίους μήνες του 2014 αλλά και στις αρχές του 2015, αναμένεται να αποτελέσουν την «πρώτη φουρνιά» των συνταξιούχων που θα λάβουν τα βοηθήματα που τους οφείλονται...
Οι περικοπές στα εφάπαξ που έφερε ο νέος ασφαλιστικός νόμος. 
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, διατηρείται η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών μόνο για τα έτη εισφορών τα οποία και πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι μέχρι και το 2013. Από εκεί και πέρα, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και έπειτα, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν ένα τμήμα εφάπαξ για τα έτη έως το 2013, ενώ για τον χρόνο ασφάλισης από την αρχή του 2014 και στη συνέχεια θα τους επιστρέφονται οι εισφορές που πλήρωσαν αντί για εφάπαξ.
Μεγάλοι χαμένοι από το «κουρεμένα» εφάπαξ στο δημόσιο τομέα είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι που αποχώρησαν μετά την 1/9/2013 με 25ετία. Οι περικοπές κυμαίνονται από 15%-17% για όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – ΠΕ συγκριτικά με όσους δικαιούχους είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – ΔΕ (από 16,49% έως 17,25%), αλλά και όσους είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης – ΥΕ (από 17,39% έως 18,26%). Μεγάλοι χαμένοι είναι και όσοι είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης καιεκ έφυγαν με 30ετία ή 35ετία.
Τεράστια ποσοστά μειώσεων θα δουν όσοι έφυγαν από την υπηρεσία τους μετά την 1/1/2014. Και αυτό συμβαίνει γιατί, τα έτη πριν από το 2014 υπολογίζονται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Σταϊκούρας: «Αν δεν κλείσει η συμφωνία, χρεοκοπούμε»


Αγαπητέ μου, από τη μία "πιέζετε" να κλείσει η συγκεκριμένη συμφωνία, από την άλλη αρνείστε τα νέα επαχθή μέτρα. Παρακαλώ, ξεκαθαρίστε τη θέση σας, γιατί εξαντλείτε την υπομονή μας....

«Η έλευση των θεσμών σε σύγκριση με το πλήρες αδιέξοδο αποτελεί θετική εξέλιξη», υποστηρίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «άλλο ένα Eurogroup πέρασε χωρίς συμφωνία επί της αξιολόγησης» και επιπλέον ότι «το σύρσιμο της αξιολόγησης είναι καταστροφικό για τη χώρα».
Ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι «εδώ που φτάσαμε η συμφωνία πρέπει να κλείσει, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση οδηγούμαστε σε χρεοκοπία».
Κατά τα λοιπά, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο εκφράζει την άποψη ότι «με δεδομένες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθετα μέτρα λιτότητας μετά τη λήξη του προγράμματος το επόμενο μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει την περίοδο 2018-2021 θα αποτελέσει, ουσιαστικά, το 4ο Μνημόνιο».
Ερωτηθείς «τι έχασε και τι κέρδισε η κυβέρνηση», ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «κέρδισε την επιστροφή των θεσμών», ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «για να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση των προθύμων έδωσε τα πάντα, υπερβαίνοντας τα χρονικά όρια της εντολής που έχει λάβει».
Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας αμφισβητεί ότι για πρώτη φορά ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για το «τέλος της λιτότητας» και αντιθέτως υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι «μη ζητάτε από τον υπουργό Οικονομικών να υποσχεθεί το τέλος της λιτότητας».
Για την πληροφορία που θέλει το ΔΝΤ να «κάνει πίσω στην απαίτηση του για τα 3,6 δισ. ευρώ μέτρα» ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντά στο Πρακτορείο λέγοντας «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι».
Τέλος, ξεκαθαρίζει, σε όλους τους τόνους, ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει «νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε αυτά που βαπτίζονται δήθεν διαρθρωτικές αλλαγές», ωστόσο, αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές, διευκρινίζει λέγοντας «να τις δούμε πρώτα, καθώς και τον τρόπο που θα έρθουν και μετά θα τοποθετηθούμε».

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο υπουργός "αδειάζει" τον πρωθυπουργό!

Για ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, ευθύνεται ο κυρίαρχος λαός

26-2-2017
Ομολογία Χουλιαράκη στην «Καθημερινή της Κυριακής»
Η συμφωνία θα φέρει μέτρα… απλά όχι σε όλους!

25-1-2017
Δηλώσεις Τσίπρα:

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, με τίτλο «Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα», ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον», απαντώντας στις πιέσεις μερίδας των εταίρων μας.

Ανήμερα της Αποκριάς δηλώσεις Σπίρτζη:

Για τις συντάξεις, ειδικότερα, τυχόν επιβάρυνση από τα μέτρα θα καλυφθεί,  «με τη 13η σύνταξη, με τη 14η σύνταξη με ό,τι χρειάζεται εφόσον έχουμε πλεονάσματα».
Μασκαράδες, βάλατε σκοπό να τρελάνετε τον κοσμάκη!

Τιτανομαχία σήμερα στον πορθμό του ΕΥΡΙΠΟΥ



Με εντυπωσιακό τρόπο αναμένεται και αυτή τη χρονιά να ολοκληρωθεί το Θαλασσινό Καρναβάλι στη Χαλκίδα.
Το θέαμα που θα παρουσιαστεί στα νερά του Ευβοϊκού, σήμερα Κυριακή της Αποκριάς, είναι «Τιτανομαχίες στον Ευβοϊκό». Όπως αναφέρει o Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας, «Θεοί του Ολύμπου θα διεκδικούν το πέρασμα του Ευρίπου, μέσα από φαντασμαγορικές μάχες πλαισιωμένες από γιγάντιες πλεούμενες φιγούρες, μουσική, εφέ ήχου και φως και φυσικά πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον ουρανό της πόλης μας".
Πέρυσι, οι πειρατές δεν κατάφεραν να κουρσέψουν την όμορφη πόλη της Χαλκίδας, το καρναβάλι της οποίας κατάφερε να πάρει την Τρίτη θέση στην κατάταξη των Καρναβαλιστικών πόλεων της Ελλάδας.
Χθες Σάββατο πραγματοποιήθηκε μεγάλη παρέλαση με πεζοπόρα τμήματα καρναβαλιστών στην πανέμορφη παραλία της πόλης και ακολούθησε γλέντι μέχρι αργά το βράδυ. 
Σήμερα Κυριακή 26/2/17, από το πρωί θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στη στεριά και στη θάλασσα, μέχρι τις 17:30 το απόγευμα, όπου θα ξεκινήσει η τελετή λήξης του θαλασσινού καρναβαλιού, με κορύφωση την καύση του Καρνάβαλου μέσα στον Ευβοϊκό, συναυλία γνωστών καλλιτεχνών και γλέντι στην παραλία.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Αναβίωση Αποκριάτικων εθίμων στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού

Αποκριά, μωρέ Αποκριά
Αποκρεύουν το τυρί,
το τυρί και το πιπέρι,
έτσι, έτσι με το χέρι.
Και την Καθαρά Δευτέρα,
παίρνουν τα… αέρα.
(Οι βωμολοχίες έχουν την τιμητική τους, αλλά το ιστολόγιό μου το επισκέπτονται και ανήλικοι/κες
Δημώδες άσμα


Κάναμε και φέτος το αντέτι με τη στήριξη και συμπαράσταση των γονέων

Την Παρασκευή 24 του Φλεβάρη οι μαθητές/μαθήτριες του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους και με την αρωγή και συμπαράσταση των γονέων, αναβίωσαν για μία ακόμη χρονιά, τοπικά αποκριάτικα έθιμα στην αυλή του σχολείου μας. 
Οι μαθητές/μαθήτριες Ε΄και ΣΤ΄τάξεων έπλεξαν το γαϊτανάκι χορεύοντας 
"Αποκρέψαμε", με το γαϊτανάκι, το χάσκα και το άναμμα της παλιαπούλιας. Έτσι, για να μαθαίνουν οι μικροί... και να αναπολούν... οι μεγάλοι!
Το έθιμο του χάσκα ή χάσκαρη, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των παιδιών μας 
Τελευταίες οδηγίες από τη συνάδελφο του τμήματος ένταξης


Η γυμνάστριά μας γελαστή και ευδιάθετη, αφού σε λίγο θα αναχωρούσε για τη γετέτειρά της, την πανέμορφη και εξωτική Κέρκυρα. Για την ώρα ανέλαβε να κρατά τα αυγά!
Η κ. Καίτη, υπεύθυνη καθαριότητας από το 1992 και μία από τις "κολόνες" του σχολείου μας, προσπάθησε να αποφύγει τη δημοσιότητα, αλλά δεν τα κατάφερε. Τα αυγά, ως έμπειρη μαγείρισσα, τα έβρασε με εξαιρετική μαεστρία! 




Πάντα εκφραστική και τελειομανής!



Ο καλός καιρός σύμμαχος των προσπαθειών μας
Την Πέμπτη το απόγευμα, οι γονείς Απόστολος και Βασίλειος, ήρθαν στην αυλή της οικίας μου και φορτώσαμε όπως το επιβάλλει το έθιμο κλαδιά, που είναι το κύριο καύσιμο υλικό της πάλια-πούλιας.

 "Μηχανοκίνητοι και ετοιμοπόλεμοι" Βασίλειος και Απόστολος, "φορτωμένοι", πάνε για ξεφόρτωμα... 

Η μικρή "παλιαπούλια-μπουμπούνα", στήθηκε και ήταν έτοιμη για να ζεστάνει μικρούς και μεγάλους


Οι σχάρες έτοιμες και οι ψήστες πρωί-πρωί επί το έργον...
Νικόλαος, Βασίλειος, Γρηγόριος και Απόστολος ετοιμάζουν τα αρίστης ποιότητας εδέσματα
Αρκετοί γονείς με διακριτικότητα παρακολούθησαν την εκδήλωση και τους ευχαριστούμε. Του χρόνου να είμαστε γεροί, θα έχουμε πρόγραμμα και για τους γονείς!!!



Η ταμίας του συλλόγου Μαρία, με το σουβλάκι της σχεδόν, τελειωμένο!

Μετά την εκδήλωση, γονείς και εκπαιδευτικοί, απολαύσαμε τον αργείτικο ήλιο μεταξύ τυρού και αχλαδιού.
Γονείς και εκπαιδευτικοί, μία οικογένεια...


Η οικογένεια Μιχαήλ Τσίλογλου, φροντίζει να μας "κακομαθαίνει"... Υπεύθυνες οι μητέρες Μαίρη και Βασιλική (Βίκυ), αλλά και η γιαγιά των μαθητών μας, αεικίνητη και γαλαντόμα, Ζωή Τσίλογλου-Καλτσιάδη

Εκ μέρους των μαθητών και του συλλόγου διδασκόντων, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο ζεύγος  Δημήτριο Τσίλογλου και Βασιλική Παρίση, που για δεύτερη συνεχή χρονιά πρόσφεραν απλόχερα ανωτέρας ποιότητας κρεατικά, δημιουργώντας πλέον παράδοση την οποία παρεμπιπτόντως, αγαπητοί μου, οφείλετε να τη συνεχίσετε και τα επόμενα χρόνια, γιατί παραδόσεις και θεσμούς  δεν ποδοπατούμε παρά μόνο τιμούμε και διατηρούμε.
Είθε ο μεγαλοδύναμος Θεός να σας στηρίζει στα βήματά σας, εσάς και τους οικείους σας.
Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όσους γονείς πλαισίωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, βοηθώντας έτσι στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης.
Τέλος, προς τέρψιν των επισκεπτών του ιστολογίου μου και επειδή όλοι μας αγαπάμε τα παραμύθια, τους θρύλους και τα πετυχημένα κουτσομπολιά, σας ανέβασα πλούσιο φωτογραφικό υλικό με πιπεράτα σχόλια λόγω των ημερών.

Οι κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου, Αποστολία και Αρίστη, πανταχού παρών...
Ο τέως με τον νυν. Με τον αγαπητό, Ντίνο, για δύο χρόνια είχαμε ειλικρινή και αγαστή συνεργασία 

Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων Απόστολος, με τον αναπληρωτή γραμματέα και πρώην Αντιδήμαρχο Βασίλη. Εκρηκτικό δίδυμο!

Ο αγαπητός Χριστόφορος, αθόρυβος αλλά χρήσιμος, είναι πάντα δίπλα μας

Ο Ευθύμιος και ο Θωμάς (οδηγός του σχολείου μας στις εκδρομές μας) 

Η εορταστική ατμόσφαιρα συνεχίστηκε έως την 4η απογευματινή
Οι συνάδελφοι Νίκη και Στέργιος. Αέρινη η πρώτη και αρρενωπός ο δεύτερος
Ο αναπληρωτής με τις μόνιμες. Έως πότε κ. υπουργέ; Τα σχολειά μας χρειάζονται όλες τις ειδικότητες!

Στα "κάρβουνα" καθόταν η Χρυσαυγή και η Ευαγγελία, η πρώτη θα έφευγε για Κέρκυρα στους γονείς της και η δεύτερη για Βόλο στον υιό της το φοιτητή.
Ο  νέος αναπληρωτής μουσικός μας Αναστάσιος, εν μέσω των "αρχαίων" συναδέλφων, Μάγδας και Δέσποινας 


Η αδειούχος συνάδελφος και μητέρα μαθήτριας, Αλεξάνδρα, δεν μας ξέχασε


'Οπως πέρυσι, έτσι και φέτος, οι εικονιζόμενες "έριξαν"... τις στροφές τους. Και του χρόνου με υγεία!

Σε λίγα χρόνια, λόγω Κατρούγκαλου,  θα με υποβαστάζετε!

Από το Άργος Ορεστικό, πρωτεύουσα της αρχαίας Ορεστίδας, κοιτίδας του ένδοξου μακεδονικού κράτους των προγόνων των μεγάλων Βασιλέων, Φιλίππου και Αλεξάνδρου και την αυλή του 4ου Δημοτικού Σχολείου, ευχόμαστε από καρδιάς σε όλους τους  απανταχού Αργείτες και Αργείτισες, καλές  Αποκριές και ευλογημένη Σαρακοστή!

Το τριήμερο στην περιοχή μας θα "μπουτσιάξουν" τα χάλκινα. Εγώ σας αφιερώνω ένα ΛΕΒΕΝΤΙΚΟ


Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Όπως αναμενόταν, δόθηκε τελικά παράταση στην υποβολή αιτήσεων για μεταθέσεις

Έως 5 Μαρτίου οι αιτήσεις μεταθέσεων
Για μία ακόμη φορά κατέρρευσε το "σύστημα"!

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Της ΜΑΡΝΥΣ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
parapolitika.gr
Ξηλώνουν την Ιστορία

Όλες οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία και η απομάκρυνση της από την εθνική ταυτότητα Ιστορία, Γλώσσα και Μαθηματικά είναι τα τρία υπέρ μαθήματα πάνω στα οποία χτίζει τη νέα εκπαιδευτική του πυραμίδα το υπουργείο Παιδείας, ενώ ειδικά για το πρώτο σχεδιάζονται πυρετωδώς αλλαγές τόσο στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων των τελευταίων τάξεων του Λυκείου όσο και στο αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων. Οι αλλαγές στη διδασκαλία των μαθημάτων στο Λύκειο αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν το επόμενο δεκαήμερο και με την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Καθώς όμως η διδασκαλία της Ιστορίας όπως και των θρησκευτικών αποτελεί ζήτημα που γκρεμίζει υπουργούς , η ομάδα που έχει οριστεί για το θέμα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δεν βιάζεται και δεν παραδίδει προτάσεις με χρονοδιάγραμμα την επόμενη σχολική χρονιά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, το βιβλίο της Ιστορίας στο Λύκειο θα αλλάξει τη σχολική χρονιά 2018 19 και η νέα φιλοσοφία του θα κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις: Πιο πολλή Νεότερη Ελληνική Ιστορία (εδώ ακούστηκαν στο παρελθόν ηχηρές δηλώσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περί διδασκαλίας της περιόδου του... Εμφυλίου, που όμως αποδοκιμάστηκαν από μεγάλη μερίδα της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας), αλλά και πιο πολλή διεθνής Ιστορία. Τι Ιστορία μαθαίνουμε λοιπόν Ανώτατα στελέχη του ΙΕΠ δηλώνουν ότι η χώρα μας είναι μεταξύ εκείνων με τον μικρότερο αριθμό κεφαλαίων στα σχολικά βιβλία που αφορούν τη διεθνή Ιστορία. Και επιμένουν στην ανάγκη διδασκαλίας της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας και στη συνέχεια στην ένταξη της τοπικής μας Ιστορίας μέσα στη διεθνή Ιστορία . Άρα, απομάκρυνση από τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας, που χαρακτηρίζουν σήμερα τη διδασκαλία της Ιστορίας, κάτι που συναντά αντιρρήσεις σε πολιτικούς και πανεπιστημιακούς κύκλους τις οποίες και οι εκπρόσωποι του ΙΕΠ θα πρέπει να κάμψουν. 
ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ. Σε σχέση με τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Γ τάξη του Λυκείου, υπουργός Παιδείας και ΙΕΠ φαίνεται ότι δεν συμφωνούν: ο υπουργός τάσσεται υπέρ των τριών μαθημάτων, Ιστορίας Μαθηματικών Γλώσσας, ως των κύριων και υποχρεωτικών στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, ενώ η ηγεσία του ΙΕΠ έχει ταχθεί υπέρ της αυτονομίας των μαθητών στο Λύκειο, με υποχρεωτική σε όλες τις κατευθύνσεις μόνο τη Γλώσσα και τα υπόλοιπα μαθήματα επιλογής. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου προτείνεται η εισαγωγή νέου μαθήματος, του Πολίτης και Σύγχρονη Κοινωνία , που φιλοδοξεί να κάνει το... ταίριασμα της Ιστορίας και των κοινωνικών σπουδών. Για τον υποχρεωτικό κορμό των διδασκόμενων μαθημάτων στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου προτείνονται συγκεκριμένα η Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά με χρήση γεωμετρίας και στατιστικής, Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και το νέο μάθημα Πολίτης και Σύγχρονη Κοινωνία . Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε μέσα στον σχολικό χρόνο την κατανόηση της ελληνικής και της διεθνούς Ιστορίας, που σημαίνει ότι από το Γυμνάσιο θα πρέπει τα παιδιά να έχουν αίσθηση του διεθνούς περιβάλλοντος και της πρόσφατης διεθνούς Ιστορίας , λέει στέλεχος του ΙΕΠ. Οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής επίσης επισημαίνουν ότι θα γίνει μεγάλη επιστημονική διερεύνηση των σύγχρονων τάσεων σε αυτά τα θέματα πανευρωπαϊκά, ώστε να αναλυθούν οι προσεγγίσεις των ιστορικών. Κατά τα άλλα, το Ινστιτούτο προχωρεί σε εκτεταμένο πρόγραμμα αλλαγής των σχολικών βιβλίων, με χρονοδιάγραμμα παρουσίασης και εφαρμογής τους τη σχολική χρονιά 2018-19.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Πρώτο βιβλίο που θα αλλάξει είναι εκείνο των Μαθηματικών της Ε' Δημοτικού, που είναι ένα δύσκολο βιβλίο, το οποίο θεωρείται ότι έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη διδακτική διαδικασία. Μαζί με αυτό αναμένεται να αλλάξει από την επόμενη σχολική χρονιά και το βιβλίο της Β' Δημοτικού, το οποίο περιέχει επίσης δυσνόητα κεφάλαια και... ταλαιπωρεί εκπαιδευτικούς και μαθητές. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται σε βιβλία και αναλυτικά προγράμματα θα γίνουν από την Α' Δημοτικού έως τη Β' Λυκείου, ενώ το 20% των βιβλίων που διδάσκονται σήμερα στα σχολεία θα αλλάξει, καθώς δεν συμβαδίζουν με τα νέα αναλυτικά προγράμματα που εκπονούνται. Ακόμη, μελετάται η αλλαγή των βιβλίων της Φυσικής και της Βιολογίας στα Δημοτικά αλλά και στα Γυμνάσια, καθώς και του βιβλίου της Βιολογίας της Α' Λυκείου. Για τα παραπάνω, το ΙΕΠ αναζητά συνομιλητές σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε οι αλλαγές να ισχύσουν από το σχολικό έτος 2018 2019.

Οι σχολές που επιστρέφουν
Οι αλλαγές σε βιβλία και αναλυτικά προγράμματα σχεδιάζονται σε μια περίοδο κατά την οποία το υπουργείο Παιδείας βάζει στο μηχανογραφικό των υποψηφίων νέα αρχιτεκτονική σχολή στα Ιωάννινα (με την ανεργία και την κρίση στα ύψη για τα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από την οικοδομή), αλλά και 9 τμήματα ΤΕΙ που όδευαν προς κατάργηση μετά το σχέδιο Αθηνά , που συντάχθηκε επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου στην Παιδεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έτσι, κατά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, που αρχίζουν στις 7 Ιουνίου για όλους τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και στις 6 Ιουνίου για εκείνους των Επαγγελματικών Λυκείων, επιστρέφουν στο μηχανογραφικό εννέα από τα είκοσι τμήματα ΤΕΙ που είχαν... κοπεί πριν από τέσσερα χρόνια. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από πρόταση των προέδρων ΤΕΙ. Πρόκειται για τα τμήματα των ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Τουριστικών Επιχειρήσεων, Κοινωνικής Εργασίας, Οπτικής και Οπτομετρίας), Αθήνας (Εμπορίας και Διαφήμισης), Δυτικής Μακεδονίας (Διεθνούς Εμπορίου), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Αρχιτεκτονικής Τοπίου), Πελοποννήσου (Λογοθεραπείας), Θεσσαλίας (Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος) και Δυτικής Μακεδονίας (Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων).