ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Οι πνευμονολόγοι της Ηπείρου κρούουν τον κώδωνα για την αιθαλομίχλη

Υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί οι κυβερνώντες, που με την υπερβολική και παράλογη έμμεση φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης, καθιστούν αδύνατη την προμήθειά του!

epiruspost.gr
Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου προγραμματίζει τη διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων, στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στην πόλη. Πρόβλημα που παραμένει σοβαρά, απόρροια κι αυτό της οικονομικής κρίσης που πλήττει όλο και περισσότερα νοικοκυριά.
Ο καπνός που εκλύεται από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες περιέχει ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών όπως όζον (O3), μονοξείδιο του άνθρακα (CO), διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (NOx) καθώς και οργανικές πτητικές ουσίες και μικροσωματίδια (PM).
Η αιθαλομίχλη, η ρύπανση δηλαδή που προέρχεται από την καύση αυτή, γίνεται εντονότερη τις μέρες του χειμώνα που επικρατεί ψύχος και άπνοια, παράγοντες οι οποίοι περιορίζουν την κίνηση και ανανέωση του αέρα. Οικισμοί που περιβάλλονται από λόφους και όρη, όπως η πόλη των Ιωαννίνων, επηρεάζονται ακόμα περισσότερο.
Στην περιοχή μας το πρόβλημα επιδεινώθηκε περισσότερο τα τελευταία 4 χρόνια όταν, λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ο πληθυσμός στράφηκε στην καύση ξύλου σαν εναλλακτική πηγή θέρμανσης. Ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να διαπερνούν κλειστές πόρτες και παράθυρα και να διεισδύουν μέσα στα σπίτια.
Πολυάριθμες μελέτες τεκμηριώνουν επικίνδυνες βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιδράσεις των μικροσωματιδίων της αιθαλομίχλης στην υγεία, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους και ασθενείς με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα.
Συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος με την εισπνοή αιωρούμενων μικροσωματιδίων είναι ερεθισμός του φάρυγγα, καταρροή, ξηροφθαλμία, ζάλη, κεφαλαλγία, βήχας, συριγμός, κόπωση και αίσθημα δύσπνοιας. Στους υγιείς ενήλικες και ιδιαίτερα στα παιδιά η παρατεταμένη έκθεση σε καπνό ξύλου ευθύνεται για εμφάνιση άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ενώ στους ήδη ασθενείς συνδέεται με μεγάλη επιδείνωση των συμπτωμάτων τους και αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας.
Στην πόλη μας από το 2008 λειτουργεί σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο οποίος ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου και παρακολουθείται από το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετρά PM σε ωριαία βάση και σύμφωνα με τις μετρήσεις τα επίπεδα, που προ 3ετίας ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα 50 μg/m3, σήμερα φτάνουν έως και 339 μg/m3 και τις περισσότερες μέρες του χειμώνα δεν πέφτουν κάτω από 175 μg/m3.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία επίπεδα άνω των 50 μg/m3 πάνω από 35 μέρες το χρόνο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι οι επιπτώσεις του σημερινού φαινομένου θα γίνουν πλήρως αντιληπτές τα επόμενα χρόνια.
Θα πρέπει επομένως να χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας ξύλα, όχι βρεγμένα, εμποτισμένα ή βαμμένα και να συντηρούμε τα τζάκια και τους καυστήρες ώστε να πετυχαίνουμε όσο γίνεται πιο τέλεια καύση. Να αποφεύγουμε επίσης την εργασία και τη σωματική άσκηση, τουλάχιστον τις μέρες με υψηλή ρύπανση, στους υπαίθριους χώρους καθώς και τις άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση επιβάρυνσης της υγείας μας να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας.
«Ως πνευμονολόγοι, ειδικότητα που υπηρετεί το όργανο που πλήττει η αιθαλομίχλη, θεωρούμε υποχρέωση μας να υπογραμμίσουμε τον άμεσο αλλά και τον μακροχρόνιo κίνδυνο από την αιθαλομίχλη. Ελπίζουμε με την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την άσκηση πίεσης στην πολιτεία να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και απoφάσεις για την μείωση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου στην πόλη μας», επισημαίνεται με έμφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: