ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

"ΑΥΓΗ": Με νέο νόμο η επιλογή διευθυντών στα σχολεία


"Πονεμένη" ιστορία ο έλεγχος συνταγματικότητας
Πάντως, δεν έμεινε νόμος που να μην έχει κριθεί αντισυνταγματικός την τελευταία διετία!
Η ευθύνη ανήκει σ' αυτούς που νομοθετούν αντισυνταγματικούς νόμους, που αποτελούν μάλιστα, καίριες κυβερνητικές επιλογές.
Νόμοι που έχουν παρασκευασθεί με προσοχή και ευθύνη, σπάνια "πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων"
Τελικός ζημιωμένος ο πολίτης, που υφίσταται τις επιπτώσεις των αναταραχών.
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος
avgi.gr
Με νέο νόμο θα αντικαταστήσει αυτόν των Μπαλτά-Κουράκη (ν.4327/2015) για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων το υπουργείο Παιδείας, αφού η Ολομέλεια του ΣτΕ τον έκρινε αντισυνταγματικό.

Το σκεπτικό του ΣτΕ
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας αντίκειται στις συνταγματικές αρχές «της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας», αιτιολογώντας ότι ανατίθεται «η αρμοδιότητα επιλογής στο Σύλλογο Διδασκόντων στον οποίο μετέχουν (αδιακρίτως) όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωματικοί εκπαιδευτικού και με την διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας».
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας προκρίνουν ότι η διοίκηση των σχολικών μονάδων πρέπει «να αναδεικνύεται από κατάλληλο όργανο που συγκροτείται και λειτουργεί με εχέγγυα αξιοκρατίας, αμεροληψίες και αντικειμενικότητας (όπως είναι τα καθιερωμένα υπηρεσιακά συμβούλια διοίκησης) και με διαφανή και αντικειμενική διαδικασία, κατάλληλη για τη διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων και στο πλαίσιο της ιεραρχικής δομής της υπηρεσίας».
Ακόμη, το ΣτΕ κρίνει ότι οι υποψήφιοι «δεν αξιολογούνται με αιτιολογία» και ότι η έλλειψη της αιτιολογίας καθιστά την όλη διαδικασία «αντίθετη στις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας».
Παράλληλα δεν καθίσταται γνωστή στους υποψηφίους διευθυντές και ελέγξιμη από τους δικαστές, εν όψει των άρθρων 20 και 95 του Συντάγματος (δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας, κ.λπ.). Τέλος το συμβούλιο υπογραμμίζει ότι ο τρόπος αυτός «δεν διασφαλίζει την έγκυρη αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατική διαδικασία, δηλαδή κατά τρόπο που καθίσταται ελέγξιμη η ουσιαστική αποτίμηση και άρα δεν είναι πρόσφορη για αξιοκρατική επιλογή των ικανότερων».

Η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας

Με αφορμή τις πληροφορίες για την απόφαση του ΣτΕ επί της διαδικασίας επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τον νόμο 4327/2015, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει:
Οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι σεβαστές και άρα δεσμευτικές.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αφού λάβει και μελετήσει την απόφαση, αμέσως μετά θα αναλάβει την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία ώστε η επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων να είναι σύμφωνη με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: