ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Κουτσούμπας:Την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, πρέπει να νεκρώσουν τα πάντα


«Την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, πρέπει να νεκρώσουν τα πάντα. Τα εργοστάσια, τα μαγαζιά, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία, οι υπηρεσίες, τα γιαπιά. Κανείς να μην πάει στη δουλειά, συμμετέχοντας στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία.
Την ίδια ώρα, να γεμίσουν οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων, με εργάτες, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Να πυκνώσουν τα μπλόκα της αγροτιάς σε όλους τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους της χώρας» δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.
O Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «μόνον έτσι θα μπορέσει να πιεστεί, θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο – έκτρωμα».

Το Χάος ως μοντέλο διακυβέρνησης

anoixtoparathyro.gr
Του Γιάννη Πανούση
Κύκλος και πάλι κύκλος
στο τέλος γίνεται
μία λευκή ευθεία
στο κάδρο της αιωνιότητας
Ν. Φωτόπουλος,Τεφροδόχος.

Η διαφορά του «Μπρος προς τα πίσω» και του «Πίσω προς τα μπρός» δεν είναι καθόλου ορατή ή κατανοητή στον τρόπο που η Κυβερνώσα Αριστερά χαράζει ευρωπαική στρατηγική και πολιτική.
Υπάρχει σχέδιο «Δούρειος Ίππος» ή μήπως όλα είναι μια δημαγωγική και υποδόρεια επαναφορά στη βαλκανική μας (προ)ιστορία;
Σύνδρομα, ιδεολογήματα, συνθήματα, διαχειριστική αναγκαιότητα και στη μέση μια Αριστερά της έννομης αλλά και της «επαναστατικής» τάξης.
Φοβούμενοι να «σκοτώσουν τον Θεό» στέλνουν στην πυρά τα Ιερατεία των Άλλων. Έτσι πιστεύουν ότι μόνον η δική τους θρησκεία μπορεί να ηθικολογεί με το αζημίωτο (και το ακαταδίωκτο;)
Πέραν όμως από τα ιδεολογικά αβαθή διαπιστώνονται και θεσμικές «αλλεργίες». Δίκαιο είναι ο νόμος του…..(όποιου έχει ένα παραμύθι να διηγηθεί). Εθνική συνείδηση, κοινωνική συνείδηση, ταξική συνείδηση έγιναν ένα κουβάρι όπου ο καθένας τραβάει μια ξεφτισμένη άκρη για να ξεχειλώσει τελείως η συνοχή και η ενότητα. Το Κράτος Δικαίου ταυτίζεται με τις απόψεις κάποιων και όχι με τις ισχύουσες διαδικασίες και τα δικαιώματα όλων.
Αναρωτιέμαι ποιον ακριβώς νόμο σέβεται η Εξουσία; Και τί παράδειγμα δίνει στους πολίτες ώστε να σέβονται (τουλάχιστον) τον εαυτό τους; Κατηγορούν τον ανελεύθερο φιλελευθερισμό των Ολίγων και καλλιεργούν τον ελεύθερο εθνολαϊκισμό του Τίποτα.
Πιστεύουν ότι θα «πολεμήσουν» (ή και θα καταργήσουν) την ελίτ (του πλούτου, των γραμμάτων, της τέχνης) αντικαθιστώντας τους με εξ αίματος ή συγγενείς «αριστερούς».
Η (φημολογούμενη) ηθική υπεροχή μετεξελίσσεται σε εύκολη προπαγανδιστική αντιπαράθεση του «Ποιος είναι ο πιο κακός».
Όλα και όλοι εκτός ελέγχου. Όλα «παίζονται» και όλοι (πλην ίσως αυτών που ρίχνουν τα ζάρια) αγνοούν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Χάος ή Ιανός;

• Εσωστρεφείς προς τα έξω ή εξωστρεφείς προς τα μέσα;
• Πατριώτες κατά περίσταση; Αριστεροί με το κομμάτι;
• Κοσμοπολίτες του φιλελεύθερου Διαφωτισμού ή Eurogreeks του μικρόκοσμου της μιζέριας;

Ώσπου να βρουν άκρη και να καταλαγιάσει η παραφροσύνη τους και ώσπου να ξεζαλιστούμε κι εμείς ας μας βοηθήσει η ψυχραιμία μας αλλά και η αισιοδοξία μας ότι κάπου υπάρχει μια Αριστερά που πληγώνεται με αυτά που βλέπει αλλά δεν το βάζει κάτω.

ΥΓ. Πολλοί υπουργοί είναι κατώτεροι των όποιων ..στάσεων (περιστάσεων, καταστάσεων κλπ). Το πρώτο λάθος τους είναι ότι νομίζουν πως είναι αριστεροί. Το δεύτερο ότι έγιναν υπουργοί σε Υπουργείο που δεν γνωρίζουν ούτε τί σημαίνει ο τίτλος. Το τρίτο λάθος είναι ότι πίστεψαν ότι έχουν εξουσία και την ασκούν κατά των συνεργατών τους για να νιώθουν «κάποιοι».

ΥΓ2. Πώς να συνδυαστούν κόκκινα λαμόγια, αριστεριστές της ταβερνικής εξέγερσης και ανθρωπάκια που φοβούνται τη σκιά τους;

Βούτσης: «Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει πολλά πράγματα για να μην φτύνει ο κόσμος την Αριστερά»

Περί φτυσίματος... ο λόγος
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, δυστυχώς για την "αριστερά", ο λαός άρχισε να σας φτύνει και νομίζετε πως ψιχαλίζει! Περίεργος λαός... και σας ψηφίζει και σας φτύνει!! Αλλά και εσείς μόλις "πήρατε" την εξουσία, αμέσως τον φτύσατε ενώ σας στήριξε!!!
Καληνύχτα σας...
paraskhnio.gr
Το φλερτ με τις πολιτικές αυταπάτες παραδέχτηκε ο Νίκος Βούτσης, που έριξε «πυρά» κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάνη Βαρουφάκη.
«Φλερτάραμε με πολλές αυταπάτες ως απεδείχθησαν, για Κινέζους, για Ρώσους, για Ντράγκι, για το μέτωπο του Νότου που έρχεται αλλά καθυστερημένα», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης μίλησε όχι και με τα καλύτερα λόγια για την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αναφέρει ότι ενώ στην αρχή συμφωνούσε, έστω και τυπικά με την κυβερνητική γραμμή, μετά το δημοψήφισμα και μέχρι τις εκλογές ακολούθησε ένα δραματικό διάστημα.
«Για 2,5 μήνες γεμάτους η Ζωή έκανε τέρατα και σημεία, είχε απασφαλίσει που λένε… Συνεδριάσεις που κρατούσαν μέχρι το πρωί, bullying, απίστευτα πράγματα που δεν είναι και αυτά γνωστά. Εμείς κάνουμε εκλογές και η Κωνσταντοπούλου μόνη της κάνει Βουλή. Τότε που συγκαλούσε εικοσαμελείς επιτροπές με τρεις ανθρώπων και έκανε συνεντεύξεις Τύπου 5,5 ωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει πολλά πράγματα για να μην φτύνει ο κόσμος την Αριστερά» πρόσθεσε.
Όσον αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη και τα όσα είπε για Plan Χ, ο κ. Βούτσης σημείωσε «Είναι αδιανόητο να μιλάει κανείς όταν τελειώνει την υπουργική του θητεία και είναι σε πολύ κρίσιμες και απόρρητες θέσεις» και συγκεκριμένα για τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη για εναλλακτικά σχέδια τόνισε «εμείς που ξέραμε πραγματικά γελάμε και κλαίμε… Το κάδρο που παρουσιάζει ο Γιάνης δεν είναι το ακριβές αλλά είναι ελκτικό και είναι σίγουρο ότι ο ίδιος το πιστεύει. Περί αυτού πρόκειται».
Τέλος ο κ. Βούτσης στη συνέντευξη του στη Καθημερινή δήλωσε βέβαιος ότι και τώρα να γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάλι πρώτο κόμμα. Σε ερώτηση για το αν είναι σίγουρος για αυτό παρότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ, σχολίασε «Οπως τις τέσσερις τελευταίες φορές. Τρίβουμε τα χέρια μας εμείς»

Ο Aρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Παγκόσμιος ασύμμετρος πόλεμος σε εξέλιξη

Φωτισμένη προσωπικότητα, που επιδεικνύει πλούσιο και σπουδαίο έργο στη γειτονική χώρα
cnn.gr
Ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο τότε επίσκοπος Ανδρούσης, ανέλαβε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 να αναστηλώσει την Εκκλησία της Αλβανίας, μετά τα «πέτρινα» χρόνια του Χότζα, που άφησαν τις εκκλησίες συντρίμμια και την Ορθοδοξία κουρνιασμένη βαθιά στην καρδιά, που δίσταζε να ανασάνει ελεύθερη.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος έχει κάνει «αγροτικό» στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στα βάθη της ζούγκλας, στη Αφρικανική Ήπειρο και στη δικτατορία, το 1973, φορτωμένος με τρόφιμα φορώντας το ράσο του και το σταυρό του, μετέφερε τρόφιμα στους φοιτητές της Νομικής.
Ο λόγος του ανθρώπινος, αιρετικός, καυστικός δεν προσεγγίζει τα κοινωνικά θέματα μόνο υπό το πρίσμα του Λόγου του Θεού αλλά με τη ρομφαία του λόγου του δεν διστάζει να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα εκκλησιαστικών και πολιτικών ηγετών. Το συγγραφικό του έργο ευρύ. Έχει γράψει δεκάδες βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου που δεν αφορούν μόνο την Ορθοδοξία και το Χριστιανισμό αλλά και για άλλες θρησκείες οπως το Ισλάμ, το Βουδισμό, τον Ινδουισμό, τις Αφρικανικές θρησκείες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, μιλά για τους πρόσφυγες –μετανάστες. Λυγίζει όταν αναφέρεται στις μανάδες που θηλάζουν τα παιδιά των μεταναστών, όταν φτάνουν στη χώρα μας. Μιλά όμως και έξω από τα δόντια για την τρομοκρατία, τους τζιχαντιστές και διερωτάται ποιος τους προμηθεύει με όπλα και ποιος αγοράζει το πετρέλαιό τους. Αναφέρεται, επίσης, στην οικονομική κρίση και στο ρόλο που διαδραμματίζει η Ευρωπαϊκής Ένωση.
«Η Ευρώπη έχει μία παράδοση που πρέπει να σεβαστεί. Θεμελιώθηκε στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, στο Ρωμαϊκό Δίκαιο και στη Χριστιανική Πίστη», λέει χαρακτηριστικά.

"Αυτό είναι το μεγαλείο της Ορθοδοξίας, όταν γυναίκες δεν διστάζουν να βυζάξουν τα παιδιά των πονεμένων ανθρώπων"
Για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αναφέρει ότι πρέπει να πρέπει να σεβαστούμε την ανθρώπινη δημιουργία. «Αυτή είναι η Ορθοδοξία τελικά, όταν βλέπω Ορθόδοξες γυναίκες, μεγάλες στην ηλικία, να μην διστάσουν να κάνουν το πιο τολμηρό να βυζάξουν τα παιδιά των πονεμένων αυτών που έρχονται».


Στην Κρήτη, μιλώντας σε ακροατήριο, στο οποίο υπήρχαν και επιφανείς Γερμανοί, τους ζήτησε να δείξουν σεβασμό στο, Ευρωπαϊκό Νότο και να μιλήσουν στην κοινωνία τους για το σεβασμό στον αντίπαλο και στον εχθρό. Τους διηγήθηκε, όπως λέει στο CNN Greece και ένα περιστατικό που δείχνει το μεγαλείο ψυχής της Ορθοδοξίας. «.. (τους είπα) Για μια ηλικιωμένη γυναίκα που πηγαίνει στο νεκροταφείο και ανάβει τα καντήλια για τους Γερμανούς που έχουν ταφεί στην Κρήτη. Και όταν τη ρώτησαν γιατί το κάνει αυτό εκείνη απάντησε: παιδάκι μου αυτοί δεν έχουν την μανούλα τους να τους ανάψει το καντήλι».
«Και τώρα με τους πρόσφυγες να κάνουμε το ίδιο», συνεχίσει ο κ. Αναστάσιος, «Να υψώσουμε τη φωνή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τους πούμε, κοιτάξτε δεν μπορείτε να μιλάτε για μία Ένωση αλληλεγγύης, όταν δείχνετε αυτή την περίεργη εγωκεντρική στάση για τον δικό σας τον τόπο».

Η Δύση δεν έχει προσέξει την αδικία και τη φτώχεια
Σε ερώτησή μας για το εάν η Δύση έχει ευθύνες για την έξαρση της τρομοκρατίας και εάν το φαινόμενο που μοιάζει σαν τη Λερναία Ύδρα έχει και θρησκευτικές προεκτάσεις απάντησε: «Θα σας πω κάτι προκλητικό. Έχω την εντύπωση ότι η Δύση δεν έχει προσέξει τί σημαίνει αδικία και τί σημαίνει ανέχεια και που μπορεί να οδηγήσει τους λαούς η φτώχεια».
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας λέει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν σνομπάρει το Χριστιανισμό, άφησαν ένα τεράστιο κενό, το οποίο εκμεταλλεύονται οι ερμηνευτές του Ισλάμ και εισάγουν άλλα στοιχεία.
 
Έχουμε παγκόσμιο ασύμμετρο πόλεμο
«Υπάρχουν ερμηνευτές του Ισλάμ που τονίζουν άλλες διαστάσεις. Είμαστε σε ένα σύνθετο παγκόσμιο πρόβλημα. Η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με πυραύλους και αεροπλάνα μόνο είναι ένας ιδεολογικός πόλεμος . Δεν έχουμε συμφιλιωθεί ότι είμαστε ήδη σε έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο, ασύμμετρο που καμία από τις στρατιωτικές σχολές δεν τον είχε προβλέψει με ακτίβεια και δεν τον είχε αντιμετωπίσει επιτελικά. Όλοι αυτοί που βρίσκουν τα όπλα; Ποιός τους τα δίνει; Δεν είναι οι μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες βγάζουν λεφτά; Όλοι αυτοί που αγοράζουν το πετρέλαιο που συντηρεί τους τζιχαντιστές από πού προέρχονται; Κάποτε πρέπει να έχουμε το θάρρος να έχουμε έναν αυτοέλεγχο και μια αυτοκριτική. Φταίνε όλες οι κοινωνίες... Εάν δεν αντιμετωπίσεις τη φτώχεια δεν αντιμετωπίζεις αυτές τις καταστάσεις. Η μεγαλύτερη βία είναι η ανέχεια".

Χάσαμε την αγάπη στον ερωτισμό και το γνήσιο έρωτα στο sex
Παραφράζοντας τη φράση του Νομπελίστα Τόμας Έλιοτ «Πού είναι η σοφία που τη χάσαμε στη γνώση. Και πού είναι η γνώση που τη χάσαμε στην πληροφόρηση», περιγράφει τον ιδεολογικό απροσανατολισμό της σύγχρονης κοινωνίας.
«Που είναι η ελευθερία που τη χάσαμε στον φιλελευθερισμό. Που είναι ο γνήσιος φιλελευθερισμός που τον χάσαμε στην ιδιοτέλεια. Που είναι η αγάπη που την έχουμε χάσει στον ερωτισμό. Και που είναι ο γνήσιος έρωτας που τον έχουμε χάσει στο sex. Και για να μιλήσω και για εμάς τους θρησκευόμενους. Που είναι η πίστη που την έχουμε χάσει σε μια τυπική θρησκευτικότητα. Και που είναι η γνήσια θρησκευτικότητα που την έχουμε χάσει σε μια τυπολατρεία».
Σε ερώτηση του CNN Greece για την οικονομική κρίση ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.Αναστάσιος απάντησε: «Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου και ουσιαστικά λατρεύουμε την ελευθερία των αγορών. Ανώνυμες ομάδες έχουν κάνει την οικονομία μια λογιστική αξία την οποία την χειρίζονται και από ελεύθερα πρόσωπα έχουμε καταντήσει να είμαστε υποψήφιοι υπόδουλοι σε συμφέροντα που δεν τα ξέρουμε, ανωνύμων. Όλα αυτά είναι μία κρίση ηθική. Μία κρίση αξιών».

Μητσοτάκης: Διαφωνώ με τον νόμο Κατρούγκαλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται κατά των εκλογών και σημειώνει πως στην περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν τα όσα ορίζει το Σύνταγμα. «Αν η παρούσα Βουλή άρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τότε θα πάμε σε διερευνητικές εντολές και αν και τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αδύνατος, οι εκλογές θα είναι μονόδρομος», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη του στοΠρώτο Θέμα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ απορρίπτει την τακτική του «ώριμου φρούτου» και υποστηρίζει πως η κεντροδεξιά παράταξη θα είναι σύντομα έτοιμη για να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. «Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα μέτωπα. Ποτέ δεν με εξέφρασε η θεωρία του ώριμου φρούτου. Όπως έχω πει επανειλημμένως, όπως αντιπολιτεύεσαι έτσι θα κυβερνήσεις. Εμείς εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα, όπως έχουμε δεσμευτεί, να αναλάβουμε τις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας». 
Επίσης, χαρακτήρισε άκαιρη την συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. «Μια αποσπασματική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο σήμερα που στόχο έχει μόνον κομματικά οφέλη θα ήταν εντελώς άκαιρη. Πρότεινα στον κ. Τσίπρα να συναινέσουμε στην ευρύτερη δυνατή αναθεώρηση του Συντάγματος. Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα είχε νόημα μια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο». 
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την έντονη αντίθεσή του για τον νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. «Το σχέδιο Κατρούγκαλου προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον κατακερματισμό της κοινωνίας, καθώς διαφυλάσσει προνόμια σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες κομματικών πελατών σε βάρος των υπολοίπων». 
Για το μεταναστευτικό ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρχικά έδειξε χαρακτηριστική χαλαρότητα και ανοχή, στέλνοντας λάθος μηνύματαστο εξωτερικό. Εκτιμά ωστόσο πως οι ευθύνες για την έκταση του προβλήματος βαραίνουν τόσο τον πρωθυπουργό όσο και την Ε.Ε. «Η κυβέρνηση υστερεί σημαντικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της απέναντι στους εταίρους μας. Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί κόλαφο για την Ελλάδα. Έχουμε προθεσμία τριών μηνών για να συμμορφωθούμε. Αν δεν ανταποκριθούμε, τότε πραγματικά θα απειληθούμε με έναν de facto διετή αποκλεισμό από την Σέγκεν». 
Όσον αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως αρχικά αφορά τους πολίτες και όχι τα κόμματα. «Θέλω με όχημα την ΝΔ να δημιουργηθεί η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα βγάλει την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αυτό που θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη και την ευημερία. Η ΝΔ που χτίζουμε εκφράζει όλους τους έλληνες και όλες τις ελληνίδες ανεξάρτητα από την ψήφο τους στις εκλογές και το δημοψήφισμα.»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψή του πως θα πρέπει να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα που ετοίμαζε η κυβέρνηση. «Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει αν όντως υπήρχε το plan X και αν όπως ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης, τελούσε υπό την έγκριση του κ. Τσίπρα. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει το περιεχόμενό του».

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Σοκολάτα, η απολαυστική δύναμη της ομορφιάς

flowmagazine.gr
Ο καθένας αγαπά τη σοκολάτα. Η μυρωδιά της σοκολάτας προκαλεί απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που παράγουν ένα παρόμοιο συναίσθημα όπως όταν κάποιος ερωτεύεται πρώτη φορά. Εκτός του ότι είναι μια αισθητική απόλαυση, η σοκολάτα περιέχει πάνω από 300 διαφορετικές ενώσεις μερικές από τις οποίες μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ομορφιά.

Ειδικότερα, η θεοβρωμίνη, μια ουσία παρόμοια με την καφεΐνη αδυνατίζει, το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο έχουν μια ηρεμιστική επίδραση, μειώνοντας έτσι το άγχος και οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, υπεύθυνες για τη γήρανση των κυττάρων. Φανταστείτε όλα αυτά τα οφέλη που προκύπτουν από τις απολαύσεις της σοκολάτας και αφεθείτε στις ακόλουθες θεραπείες ομορφιάς.

Πίλινγκ: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη σοκολάτας με γάλα και γιαούρτι για να κάνετε ένα σπιτικό scrub. Καθαρίζει το δέρμα, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και το φωτίζει. Η σκόνη σοκολάτας μπορεί να αναμειχθεί με γάλα. Απλώστε το μείγμα στο βρεγμένο πρόσωπο και τον λαιμό. Κάντε πίλνγκ για 10 λεπτά δεξιόστροφα και αριστερόστροφα και στη συνέχεια αφήστε το για 5 λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό.
Αντι-γήρανση: Σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί τις λεπτές γραμμές που σχηματίζονται στο πρόσωπο. Η σοκολάτα ωφελεί το δέρμα ως προϊόν ομορφιάς κατά της γήρανσης. Οι μαύρες σοκολάτες μάλιστα έχουν φλαβονοειδή τα οποία αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος και καταπολεμούν τη γήρανση. Λιώστε τη σοκολάτα γάλακτος και στη συνέχεια κάντε μασάζ στο πρόσωπο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για την πρόληψη του σχηματισμού των λεπτών γραμμών.

Λαμπερό δέρμα: Μπορείτε να αναμίξετε σκόνη κακάο με γάλα, μέλι και πλιγούρι βρώμης. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο και τον λαιμό και το αφήνετε για 15-20 λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και αποκτήστε καθαρό και λαμπερό δέρμα σε λίγες μόλις εβδομάδες.

Detox δέρματος: Η σκόνη κακάο όταν αναμιγνύεται με καφεΐνη γίνεται το καλύτερο προϊόν ομορφιάς για το δέρμα. Κάντε μασάζ με αυτό το μείγμα για να απαλλαγείτε από τη λιπαρή και θαμπή όψη, καθώς έχει την ιδιότητα να ανοίγει τους πόρους του δέρματος και να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

Μαύρισμα: Προστατέψτε το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV εφαρμόζοντας τη σοκολάτα. Αυτό το συστατικό ομορφιάς έχει φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που μαλακώνουν το δέρμα, προλαμβάνουν τον πρόωρο αποχρωματισμό και το μαύρισμα.

Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της σοκολάτας για την ομορφιά σας. Θα δοκιμάσετε αυτό το πεντανόστιμο συστατικό ομορφιάς για την περιποίηση του δέρματος;

Ο Όσκαρ Ουάιλντ, τα μπλόκα, η Αριστερά, ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης, ο ΓΑΠ, ο Καραμανλής

anoixtoparathyro.gr
Του Γ. Λακόπουλου
Η ζωή είναι άδικη με τον Αλέξη Τσίπρα: του στερεί τα καλύτερα. Αν δεν ήταν πρωθυπουργός πού θα ήταν αυτές τις ημέρες; Στα μπλόκα με τους αγρότες και στους δρόμους με τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Θα κατήγγειλε το Μνημόνιο και θα υποσχόταν να το καταργήσει σε μια νύχτα.
Ήρωας των δρόμων. Θα έριχνε αντιπολιτευτικούς κεραυνούς στην κυβέρνηση, στη Μέρκελ, στην Ευρώπη, στο κεφάλαιο, στους ολιγάρχες. Θα ήταν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος και ένας μαχητής πολιτικός – φίλος του λαού.

Η κακή του μοίρα τον οδήγησε στην εξουσία. Και πρέπει να υπογράφει μνημόνια, να δέχεται τις κοινοτικές αποφάσεις, να κόβει συντάξεις, να στέλνει τα ΜΑΤ στις διαδηλώσεις, να καταγγέλλει τις κινητοποιήσεις. Έξω είναι η χαρά του συνδικαλιστή και αυτός ταμπουρωμένος στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει φόρους και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Η περίπτωση Τσίπρα είναι η απόλυτη δικαίωση του Όσκαρ Ουάιλντ: «Υπάρχουν δυο τραγωδίες στηζωή. Η μία είναι να μην αποκτήσεις ποτέ αυτά που θέλεις. Η άλλη είναι τα αποκτήσεις».

Ο σημερινός Τσίπρας διαγράφει τον χθεσινό και ο χθεσινός εξευτελίζει τον σημερινό. Αλλά όχι για αυτό που κάνει σήμερα ως πρωθυπουργός. Γι’ αυτό που έκανε πριν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν παραδειγματίστηκε καν από τον Γ. Παπανδρέου, που αρνήθηκε να βάλει πλάτη στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση όπως του ζήτησε ο Κ. Καραμανλής το Μάρτιο του 2009. Βιαζόταν να πάρει την εξουσία και νόμιζε ότι η τυφλή αντιπολίτευση θα τον φέρει πιο κοντά.

Την πήρε και να δούμε πως θα ξεμπλέξει. Γιατί αν νομίζει ότι ξέμπλεξε με την απόφαση να πάει τη χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο, ξυπόλητη, κάνει λάθος. Δεν έγινε μόνο αποσυνάγωγος. Έχει και άλλες εκκρεμότητες.

Ομοίως ο Τσίπρας θα μπορούσε να αφήσει τον Σαμαρά να κλείσει το δεύτερο Μνημόνιο ζητώντας του απλώς να βγάλουν από κοινού πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και να τον αφήσει στη μοίρα του. Με την πορεία που είχε πάρει δεν είχε μέλλον.

Αλλά ήθελε να περάσει στην άλλη πλευρά αμέσως, πάση θυσία και με κάθε μέσο. Τα χρησιμοποίησε όλα. Το κατάφερε και τώρα τα ελικόπτερα που προανήγγειλε για τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο θα ταχρειαστεί ο ίδιος. Ούτε κι αυτός θα ξεμπερδέψει εύκολα με τους χειρισμούς ως το Τρίτο Μνημόνιο.

Έτσι κι αλλιώς δεν θα ξεμπερδέψει με τη χλεύη της Ιστορίας και με την περιφρόνηση ανθρώπων σαν τον Μανώλη Γλέζο που ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες γιατί τον εμπιστεύτηκε. Ένας άλλος δεν θα έβρισκε τρύπα να κρυφτεί.

Δεν ξέρουμε αν πράγματι βασανίζεται ο Τσίπρας αυτή την περίοδο γιατί είναι από τη πλευρά την ανάλγητης εξουσίας και όχι από τη πλευρά την αγωνιστικής καταγγελίας της. Η περίπτωσή του όμως είναι πιο επιβαρυμένη από τον προκατόχων του.

Αυτός δεν κατέστρεψε μόνο την κυβερνητική προοπτική του με το να την εκβιάσει. Κατέστρεψε μια ολόκληρη ιδεολογία, την οποία στην πράξη συκοφαντούν και διασύρουν οι άνθρωποί του.

Κυρίως ακύρωσε τη μόνη ευκαιρία που είχε η χώρα να βγει από την κρίση και να μπει στον ενάρετο κύκλο, σε όλα τα επίπεδα. Η ιστορία εκκαθάρισε την εκκρεμότητα που είχε με την Αριστερά: της έδωσε την ευκαιρία να κυβερνήσει. Με τις αξίες της. Χωρίς εξαρτήσεις και σκοπιμότητες.

Ο Τσίπρας χειρίστηκε με τον χειρότερο τρόπο αυτή την ευκαιρία- και με τους χειρότερους ανθρώπους. Ακόμη και σήμερα έχει δίκιο -στα λόγια- όταν αναφέρεται στη διαπλοκή, στις πηγές της κακοδαιμονίας της χώρας, στην οικονομική καταστροφή, στο κομματικό κράτος.

Αλλά στην πράξη δεν αποτυγχάνει απλώς να τα αλλάξει: γίνεται ο ίδιος μια ακόμη πηγή κακοδαιμονίας. Σαν τους προηγούμενους. Γιατί στην πράξη δεν λειτουργεί σαν αριστερός: είναι ένας κυνικός εξουσιαστής.- Φτάνοντας ακόμη και ως το ανοσιούργημα της ταύτισης με τον Καμμένο και το παρ’ ολίγον έγκλημα της εξόδου από την Ευρωζώνη.

Αυτά όμως είναι θέματα που θα συζητήσει η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη μετά την περίοδο Τσίπρα. Γιατί κάποτε θα τελειώσει κι αυτή. Τότε θα ανοίξει το θέμα για τον 40άρη που ταείχε όλα και τα κακομεταχειρίστηκε .

Προς το παρόν το παράδειγμά του -μαζί με το παράδειγμα Σαμαρά- αφορά τους επόμενους και κυρίως τον πιθανό διάδοχο του: τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι περιπτώσεις Γ. Παπανδρέου και Τσίπρα -και του Σαμαρά, για άλλους λόγους- πρέπει να του γίνουν μάθημα.

Αν βιαστεί να πάρει την εξουσία, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο και υποστηριζόμενος από κάθε καρυδιάς καρύδι και ιδίως από εκείνους που θέλουν να διώξουν τον Τσίπρα για λόγους δικού τους συμφέροντος, το τέλος θα πάρει τη θέση του – σε όλα. 

ΥΓ. Ίσως το καλύτερο μάθημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν να επισκεφτεί τον Καραμανλή-ιδιωτικά. Πρώτα για να βγάλει από πάνω του την υπόνοια ότι εν γνώσει του στήθηκε το σκηνικό της δήθεν συμμαχίας του Καραμανλή με τον Τσίπρα-που χρησιμοποιήθηκε υπέρ του στις εσωκομματικές εκλογές. Και δεύτερο για να ρωτήσει τη γνώμη του για ένα κρίσιμο θέμα: θα μπορούσε ποτέ ο ίδιος και η ΝΔ να περάσει τη νομοθεσία που μπορεί να περάσει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ; Από την απάντηση θα καταλάβει τι σημαίνει στρατηγική στην πολιτική.

Εκάς η Ελλάς...

kathimerini.gr
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Φταίει η Ελλάδα που προσφυγεύουν Σύροι, Ιρακινοί, Αφγανοί και Αφρικανοί; Μα και βέβαια φταίει. Αυτή εισέβαλε στο Αφγανιστάν, για να πολεμήσει τους Ταλιμπάν, τους οποίους η ίδια εξόπλισε για να πολεμήσουν τους Ρώσους. Αυτή εισέβαλε στο Ιράκ για να σώσει την οικουμένη από τα χημικά του Σαντάμ Χουσεΐν, που ακόμα δεν βρέθηκαν, μα πού θα πάει... Αυτή εξοπλίζει τον Ασαντ για να μακελεύει τον λαό του, αυτή και τους αντικαθεστωτικούς για να μακελεύουν καθεστωτικούς. Αυτή, και πάλι εξάγοντας δημοκρατία, διαμέλισε τη Λιβύη, που κατάντησε άθυρμα στα χέρια φονταμενταλιστών και φυλάρχων-πολεμάρχων, οι οποίοι πρωτοστατούν στη διακίνηση προσφύγων.

Φταίει η Ελλάδα για τη μαζική προσφυγιά; Μα και βέβαια φταίει. Αυτή, πλούσια χάρη στα μνημόνια, δελεάζει τους Σύρους. Και αυτή τούς κάλεσε, διά στόματος Μέρκελ, να πάνε στη Γερμανία, όπου «θα βρουν άσυλο και δουλειά». Μόνο που τώρα η δημοτικότητα της κ. Μέρκελ πέφτει, με τους Γερμανούς ακροδεξιούς να σκορπούν δηλητήριο. Οπότε η ευθύνη έπρεπε να μετακυλιστεί. Στον πιο αδύναμο.

Φταίει η Ελλάδα που η Τουρκία εκμεταλλεύεται την περίσταση ώστε να αποσπάσει και χρήματα και την ευρωπαϊκή συναίνεση στην εξόντωση των Κούρδων και στην αποδιάλυση της δημοκρατίας, με τη φυλάκιση των αντιρρησιών; Μα και βέβαια φταίει. Που δεν τσιμέντωσε χιλιάδες μίλια στα θαλάσσια σύνορά της. Και δεν ξεπαστρεύει μεσοπέλαγα τα γυναικόπαιδα, με τη μέθοδο της «απώθησης».

Φταίει η Ελλάδα που οι απελπισμένοι αδιαφορούν για κύματα και πολικές θερμοκρασίες και συνεχίζουν στους δρόμους του μαρτυρίου; Μα και βέβαια φταίει. Αν τους δήμευε τα υπάρχοντα (όπως κάνουν Δανία, Ελβετία, Βαυαρία, Βάδη-Βυρτεμβέργη, προπύργια της ευρωπαϊκότητας), θα τους αποθάρρυνε. Φταίει η Ελλάδα που αντί να μετεγκατασταθούν στη λοιπή Ευρώπη 140.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τις συμφωνίες, δεν μετεγκαταστάθηκαν ούτε 150; Μα και βέβαια φταίει. Αυτή εμποδίζει την Αγγλία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχία και άλλους λάτρεις της φιλοξενίας να πράξουν το καθήκον τους. Οπότε; Οπότε, εκάς η Ελλάς. Να μείνουν στη Σένγκεν οι καθαροί Ευρωπαίοι. Χωρίς τους άθλιους Βαλκάνιους. Σαν δεν ντρέπονται. Σαν δεν ντρέπονται κι όσοι δικοί μας εδώ χαιρεκακούν με τον χυδαίο εκβιασμό. Η Ελλάδα εκβιάζεται, ω αγαθοί. Οχι ο όποιος Τσίπρας.
Έντυπη Έκδοση

ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ, σήμερα...

Κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου, η Χριστιανική Εκκλησία τιμά από κοινού τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομοο.

Στην Ελλάδα τιμώνται ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών εισήχθη στην εκκλησία στα μέσα του 11ο αιώνα από τον λόγιο και μητροπολίτη Ευχαίτων Ιωάννη Μαυρόποδα (1000-1070), επί  αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Θ' του Μονομάχου (1000-1055). Σκοπός του Μαυρόποδα ήταν να παρουσιάσει τις τρεις εξέχουσες αυτές προσωπικότητες της Χριστιανοσύνης ως τους κατ’ εξοχήν υπερμάχους του τριαδικού δόγματος και να δώσει τέλος στο φατριασμό που σοβούσε στο σώμα της εκκλησίας για το ποιος από τους τρεις ιεράρχες είναι ο σπουδαιότερος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή εκείνη μεγάλος αριθμός ιερωμένων και πιστών είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες: τους Ιωαννίτες, τους Γρηγορίτες και τους Βασιλείτες.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, εκτός από τον εκκλησιαστικό χαρακτήρα, έχει και εκπαιδευτικό στα καθ’ ημάς. Θεωρείται ως η εορτή των ελληνικών γραμμάτων, καθόσον οι τρεις ιεράρχες συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανική διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων.
 Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εορτής των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1841 από το ακαδημαϊκό συμβούλιο του Οθωνείου Πανεπιστημίου (νυν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και  πρωτογιορτάστηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1842. Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός επεκτάθηκε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.





Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Μήνυμα Ιεράς Συνόδου για τους Τρεις Ιεράρχες


ΜΗΝΥΜΑ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ
ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
(30 Ἰανουαρίου 2016)

Προς τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων

Αγαπητοί μας Εκπαιδευτικοί,

Ο κατ’ έτος εορτασμός των Εφόρων της Παιδείας μας, των Αγίων Τριών Ιεραρχών, είναι άριστη ευκαιρία επικοινωνίας της ποιμαίνουσας Εκκλησίας με Σας, τους διδασκάλους και εκπαιδευτικούς της Πατρίδος μας, οι οποίοι δαπανάτε τον εαυτό Σας στο λειτούργημα της ηθικής, της γνωσιακής και της πνευματικής διαπλάσεως, καθώς και της συγκροτήσεως των μαθητών και των μαθητριών των σχολείων.

Οι Τρεις Μέγιστοι Φωστήρες και διδάσκαλοι, οι Άγιοι: Μέγας Βασίλειος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Γρηγόριος ο Θεολόγος γεύθηκαν και αφομοίωσαν όλους τους καρπούς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της φιλοσοφίας, δίνοντας στην εξέλιξη της ιστορίας του ανθρώπου και της ανθρωπότητας το κάλλος της ευαγγελικής αποκαλύψεως, τον Λόγο του Θεού, με σεβασμό στη γνώση και στον άνθρωπο, με επιστημονικά και κοινωνικά επιτεύματα, ενεργοποιώντας και μεγιστοποιώντας όλες τις δυνάμεις τους, ζώντας θυσιαστικά το «αγαπάτε αλλήλους».

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως και Σεις, όπως και όλοι μας, μαθητεύετε και μαθητεύουμε δια βίου· παράλληλα είστε κληροδοτημένοι με περισπούδαστη κληρονομιά, την οποία, συχνά με θυσιαστικό τρόπο, προσπαθείτε να μεταλαμπαδεύσετε στους μαθητές και στις μαθήτριές Σας.

Επιθυμούμε να γνωρίζετε, ότι τιμούμε το έργο και την αποστολή Σας.

Προσευχόμαστε καθημερινά για Σας και για τις οικογένειές Σας, ώστε όσο το δυνατόν απρόσκοπτα να ζείτε τις πλούσιες ηθικές αξίες των Τριών Ιεραρχών και να τις μεταδίδετε στα παιδιά μας.

Η ιερότητα της ζωής, η ιερότητα της γνώσης, καθώς και οι αρετές της Αγάπης και της Ελευθερίας, αποτελούν αναντικατάστατες αξίες της προσφοράς των Τριών Ιεραρχών και οδοδείκτες πολύτιμοι στο Έργο Σας.
Οι Άγιοι Λόγιοι Τρεις Ιεράρχες έδρασαν τον 4ο αιώνα, σε εποχή πολιτισμικά κρίσιμη, σε εποχή μετάβασης και μετασχηματισμού, άκρως ενδιαφέρουσα εξ απόψεως ιστορικών συγκυριών και ευκαιριών συγκροτήσεως, τόσο των κοινωνικών συνθηκών της ζωής, όσο και των υπαρξιακών κατευθύνσεων και του νοήματός της. Έπραξαν το καθήκον τους με σεβασμό στον Θεό, στον άνθρωπο και στην προσωπική τους ευθύνη.

Η κοινή Εκκλησιαστική Εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε τον 11ο αιώνα και ως προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων, διακρίνονται ως πρόσωπα και πρότυπα σπάνιας αξίας στην κοινωνική και στην πνευματική ζωή του Ελληνισμού.

Αγαπητοί μας Εκπαιδευτικοί,

ως Ποιμένες της Εκκλησίας της Ελλάδος και συναντιλήπτορές Σας, κατανοούμε ότι υπεύθυνοι για την παιδεία είμαστε οι πάντες και θέλουμε να γνωρίζετε και Σεις, ότι είμαστε στο πλευρό Σας για την επίτευξη του Εκπαιδευτικού Σας έργου και της διαπαιδαγωγήσεως των νέων μας.

Μέσα από τη γνώση που ελευθερώνει και χαριτώνει, μέσα από την πνευματική καλλιέργεια που αναπτύσσει και κοσμοποιεί τα πρόσωπα που γεύονται το κάλλος και την αξία της Ελληνορθοδόξου παιδείας μας, δημιουργούνται συνθήκες για την επιλογή ολοκληρωμένης ζωής, μεστής νοημάτων και πράξεων αρετής.

Με αυτές τις εόρτιες σκέψεις, απευθύνουμε ολόθυμα την εύκαρπη ευλογία του Θεού, σε Σας και στις οικογένειές Σας, ώστε η ανάγνωση της ζωής και των εμπειριών των Αγίων Τριών Ιεραρχών, να Σας ενδυναμώνει στις δυσκολίες του Έργου Σας και να ζωογονεί την μαρτυρία της ευθύνης Σας.
Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Τι προτείνει η ομοσπονδία μας για Μεταθέσεις - Αποσπάσεις-Διορισμούς


Αρ. Πρωτ.397             Αθήνα 28/1/2016

Προς
Την Επιτροπή Διορισμών – Υπηρεσιακών Μεταβολών
Κοιν.
1. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Προτάσεις της Δ.Ο.Ε. στην Επιτροπή για τους Διορισμούς – Υπηρεσιακές μεταβολές

Κύριε Πρόεδρε,

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει τονίσει από την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τους Διορισμούς – Υπηρεσιακές μεταβολές, ότι αυτό που έχει κυρίαρχη σημασία είναι η άμεση πραγματοποίηση όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση. Δυστυχώς, ενώ βρισκόμαστε πριν την τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής, η τακτική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου επί του συγκεκριμένου ζητήματος μόνο ως παρελκυστική μπορεί να χαρακτηριστεί. Στα πλαίσια λειτουργίας της επιτροπής δεν πραγματοποιείται καμία συζήτηση επί του θέματος ενώ ταυτόχρονα ο Υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει χιλιάδες διορισμούς για τα επόμενα χρόνια κάτι που δε συνδυάζεται με εγγραφή ανάλογου κονδυλίου στον προϋπολογισμό.

Θεωρούμε, δίχως καμία διάθεση μείωσης της σημασίας αλλαγών στο σύστημα υπηρεσιακών μεταβολών, πως η συζήτηση που εξελίσσεται έχει ήδη χάσει το βασικό της, όπως θα έρεπε να είναι, στόχο, την πραγματοποίηση δηλαδή μόνιμων διορισμών. Με αυτή τη βασικότατη επιφύλαξη καταθέτουμε τις προτάσεις μαςσχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές καταγγέλλοντας ταυτόχρονο την παντελή, όπως διαγράφεται, απουσία πολιτικής βούλησης για την επίλυση του σημαντικότατου ζητήματος των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση.

Σε σχέση με τις υπηρεσιακές μεταβολές το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταθέτει τις παρακάτω επισημάνσεις – προτάσεις:

Α’ Μεταθέσεις
  • Αναμοριοδότηση (με συγκεκριμένο ορθολογικό τρόπο) όλων των σχολικών μονάδων και προσαρμογή στην 12βαθμη κλίμακα, όπως είναι και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού η ισχύουσα μοριοδότηση δε στηρίζεται σε ενιαία κριτήρια και δημιουργεί μεγάλες αδικίες.
  • Να γίνει επανακαθορισμός των δυσπρόσιτων σχολείων τα οποία να αναγράφουν ονομαστικά και να μοριοδοτούνται με 18 μόρια (12 το ανώτερο +50%).
  • Να γίνει αλλαγή στη μοριοδότηση των επιμέρους κριτηρίων (χρόνια υπηρεσίας, παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, συνυπηρέτηση, σύμφωνο συμβίωσης, κλπ).
  • Λήψη μορίων ανάλογα τον τόπο συμφερόντων των εκπαιδευτικών με καθορισμένο συντελεστή βαρύτητας όπου θα λαμβάνεται υπόψη και η χιλιομετρική απόσταση.
  • Σύσταση νέων οργανικών θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Επίλυση του πολύ μεγάλου ζητήματος για όλες τις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων μας σε κάθε διδακτικό αντικείμενο.
  • Επανεξέταση - άρση όλων των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων που πραγματοποιήθηκαν χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια και οδήγησαν στην απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων.
  • Κατάργηση των περιοχών μετάθεσης. Σε κάθε ΠΥΣΠΕ μια περιοχή, εκτός, από εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. νησιά).
  • Τροποποίηση του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/96 για να συμπεριληφθούν και άλλες ασθένειες και να υπάρξει εκσυγχρονισμός της ορολογίας των ασθενειών που συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο άρθρο. Το κεντρικό Συμβούλιο Υγείας θα πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσει ποιες ασθένειες θα εντάξει στις ειδικές κατηγορίες ή ποια ποσοστά αναπηρίας.
  • Για τις μεταθέσεις για ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ, Διαπολιτισμικά, Πειραματικά και Μειονοτικά σχολεία θα πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, με ξεκάθαρα κριτήρια αντίστοιχα της γενικής εκπαίδευσης.
  • Σύσταση νέων οργανικών θέσεων στην ειδική αγωγή και δημιουργία Τμημάτων Ένταξης όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
  • Η ανάκληση αιτήσεων για μετάθεση να γίνεται μέχρι και την παραμονή της συνεδρίασης του ΚΥΣΠΕ για το ζήτημα αυτό.
  • Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις και αποσπάσεις) να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος κάθε σχολικού έτους (δηλ. το αργότερο μέχρι 21 Ιουνίου), ώστε κάθε νέα σχολική χρονιά να ξεκινά με πλήρη στελέχωση σε εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων

Β΄ Αποσπάσεις
  • Πλήρης μοριοδότηση και των αποσπάσεων σε φορείς και γραφεία έτσι ώστε να γίνονται με διαφανή κριτήρια.
  • Οι αποσπάσεις σε Διευθύνσεις, φορείς, Πανεπιστήμια και στην Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας να πραγματοποιούνται με μοριοδότηση από το ΚΥΣΠΕ.
  • Επανεξέταση της μοριοδότησης των κριτηρίων απόσπασης, με σκοπό να απαλειφθούν οι όποιες αδικίες διαπιστώθηκαν κατά την τετράχρονη εφαρμογή του συστήματος μοριοδότησης.
  • Ένταξη στις ειδικές κατηγορίες – κατά προτεραιότητα αποσπάσεις- και άλλων κατηγοριών ασθενειών σε αντιστοιχία με την απαραίτητη αναμόρφωση στις μεταθέσεις.
  • Να γίνεται συνεξέταση των αιτήσεων απόσπασης για συνυπηρέτηση συζύγων συναδέλφων που υπηρετούν είτε στην Π.Ε., είτε στη Δ.Ε.
  • Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα έκτακτα προβλήματα (αιφνίδιος θάνατος συζύγου, σοβαροί τραυματισμοί, κλπ.) το συμβούλιο με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη πρόταση να μπορεί να εισηγείται την απόσπαση των συναδέλφων.
  • Κατάργηση των κατά προτεραιότητα αποσπάσεις συζύγων ένστολων, πανεπιστημιακών, δικαστικών κλπ., που οι σύζυγοί τους έχουν το αμετάθετο. Οι μόνες κατά προτεραιότητα αποσπάσεις αυτών των κατηγοριών πρέπει να είναι των στρατιωτικών, οι οποίοι μετακινούνται χωρίς αίτησή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η κατά προτεραιότητα απόσπαση συζύγων εκπαιδευτικών και άλλων κατηγοριών όπως για παράδειγμα εργαζόμενων γονέων που ο/η σύζυγος είναι άνεργος/η και δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές.
Ο Πρόεδρος       Ο Γεν. Γραμματέας
Θανάσης Κικινής    Νίκος φασφαλής

Οι συνέπειες για τους Ελληνες αν βγούμε από τη Σένγκεν

Τα προειδοποιητικά μηνύματα για έξωση της Ελλάδας από συνθήκη Σένγκεν, πήραν πλέον την μορφή τελεσιγράφου μετά την έκθεση -αξιολόγηση της Κομισιόν που περιγράφει «τρύπες» στον έλεγχο των συνόρων και τη διαδικασία ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.
Με βάση αυτή την έκθεση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου επιτρόπων ήταν εξαιρετικά σαφής ότι η Αθήνα έχει περιθώριο τριών μηνών για να εφαρμόσει τις «συστάσεις» που θα της δοθούν για να βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων και της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης μετά την πάροδο των τριών μηνών όπως εξήγησε ο κ. Ντομπρόβσκις θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της συνθήκης που δίνει το δικαίωμα στα άλλα μέλη της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορά τους. 
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα απειλείται με αποπομπή από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διακίνησης προσώπων και προϊόντων. Οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς για τη χώρα μας.

Τι είναι ο χώρος Σένγκεν, τι προσφέρει η συνθήκη

Η Συνθήκη Σένγκεν υπεγράφη το 1985, όταν πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, αποφάσισαν να καταργήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, δημιουργώντας τον λεγόμενο χώρο Σένγκεν.
Σήμερα ο χώρος Σένγκεν αποτελείται από 26 ευρωπαϊκές χώρες, 22 από τις οποίες είναι κράτη μέλη της ΕΕ. Κάθε χώρα που ανήκει στον χώρο Σένγκεν αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι εφαρμόζει στο ακέραιο τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από όλους.
Εντός του εδάφους του χώρου Σένγκεν είναι εξασφαλισμένη η ελεύθερη κυκλοφορία όχι μόνο προσώπων, αλλά και εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. 
Στα κράτη του χώρου Σένγκεν ισχύουν κοινοί κανόνες όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους ελέγχους στα σύνορα, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.
Πρακτικά, τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η Συνθήκη στους πολίτες των χωρών που την έχουν υπογράψει είναι πολλά. Οι πολίτες που κινούνται μέσα στον συγκεκριμένο χώρο δεν υποβάλλονται σε συνοριακούς ελέγχους, ούτε προβλέπεται για αυτούς αναμονή σε αεροδρόμια ή σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα. 
Η διενέργεια αστυνομικών έλεγχων επιτρέπεται μόνο αν η αστυνομία έχει πληροφορίες για πιθανή απειλή στη δημόσια ασφάλεια. Στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, οι μοναδικοί έλεγχοι που επιτρέπονται αφορούν στην επαλήθευση της ταυτότητας του νόμιμου κατόχου του εισιτηρίου.
Επίση η Σένγκεν εξασφαλίζει βελτιωμένη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών των διαφόρων χωρών που εγγυώνται την ασφάλεια εντός του χώρου Σένγκεν. 
Επιπλέον, συνοριοφύλακες μιας χώρας μπορούν να αποσπώνται σε άλλη χώρα στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων ή να παρέχουν στήριξη σε κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες πιέσεις. Η πρόβλεψη αυτή είναι ιδιαίτερη σημαντική για τη χώρα μας που αντιμετωπίζει ασφυκτική πίεση στα σύνορά της λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Επίσης, στην περίπτωση εξόδου από τη Σένγκεν, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη του ενιαίου χώρου, σε μια περίοδο που η απειλή της τρομοκρατίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ. 
Η ενισχυμένη αστυνομική συνεργασία καθιστά δυνατή την καταδίωξη εγκληματιών πέραν των συνόρων, τη διασυνοριακή παρακολούθηση, τη σύσταση κοινών αστυνομικών κέντρων και ομάδων, καθώς και τη χρήση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS), το οποίο βοηθά στη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας εντός των κρατών του χώρου Σένγκεν.
Το SIS είναι ένα τεράστιο σύστημα πληροφοριών που παρέχει στην αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας (και των άλλων κρατών της Σένγκεν) πρόσβαση σε καταχωρίσεις για εξαφανισθέντα πρόσωπα, για πρόσωπα ή αντικείμενα που συνδέονται με ποινικά αδικήματα και για υπηκόους τρίτων χωρών που δεν επιτρέπεται να εισέλθουν ή να παραμείνουν στον χώρο Σένγκεν.
Επιπλέον θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις από την μειωμένη τουριστική κίνηση από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που θα έρθει ως συνέπεια της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν. 
Κέρδος online 28/1/2016 8:16

Τα γένια κάνουν καλό στην υγεία

Εμείς οι γενειοφόροι, βρήκαμε τρόπο να αυξήσουμε τα έσοδά μας. Θα πουλάμε τα βακτήρια της γενειάδας μας! 
 healthview.gr
Τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια υπάρχει μια τρελή μόδα ανάμεσα σε νεαρούς άντρες. Τα πολλά και πυκνά μούσια. Κι ενώ κάτι τέτοιο δεν πάει σε όλους τους άντρες, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως το μούσι μπορεί να κάνει καλό στην υγεία τους.
Ερευνητές από το Νέο Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μικροβιολογικές αναλύσεις σε μούσιααντρών στα οποία έκαναν καλλιέργεια για 4 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή του BBC με τίτλο Trust Me I'm a Doctor είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, στα μούσια των αντρών υπήρχαν πάνω από 100 βακτήρια. Αυτά όμως δεν ήταν όλα βλαβερά. Όπως λένε πολλά από αυτά τα βακτήρια μπορεί να κάνουν και καλό στην υγεία του άντρα. Πως;
Όπως διαπίστωσαν, τα καλά βακτήρια διαγωνίζονταν για χώρο με τα κακά γονίδια σκοτώνοντας τα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θανατώνονται τα κακά, δηλαδή τα βλαβερά βακτήρια.
Με άλλα λόγια λειτουργούσαν σαν φυσικά αντιβιοτικά του οργανισμού.
Ο Chris van Tulleken είπε πως αυτά τα βακτήρια λοιπόν θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς να φτιάξουν μέχρι και καινούργια αντιβιοτικά για να καταπολεμήσουν ιώσεις.

Δ.Α.Κ.Ε. ΠΕ ''Ισοπεδώνονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα . . .''


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ξενοφώντος 15Α| 
10551 Αθήνα                 27.01.2016

Ισοπεδώνονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα
με την πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό

«Σκοπεύω να πρωτοτυπήσω, και να τηρήσω τις υποσχέσεις μου»! Αυτή ήταν η βασικότερη, ίσως, δέσμευση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν αναλάμβανε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας, ένα χρόνο πριν.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ήδη ψηφίσει, για το Δημόσιο, ένα μισθολόγιο – καταψύκτη που αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας (κάτι που είναι φανερό ότι δε θα συμβεί) θα μετατραπεί σε μισθολόγιο – λαιμητόμο.
Και τώρα με μπροστάρη τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο οποίος ως αγωνιστής – επιστήμονας διεκήρυττε σε πολιτικές και συνδικαλιστικές εκδηλώσεις (ακόμη και της Δ.Ο.Ε.) την ανάγκη για βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, εισάγει ένα σκληρό, αντιασφαλιστικό σχέδιο που διαλύει όλους τους εργαζόμενους, καταδικάζει τους ανέργους και μετατρέπει το αγαθό της κοινωνικής ασφάλισης σε επίδομα «πρόνοιας».
Με περισσό θράσος ο κ. Κατρούγκαλος «χαριτολογεί» για τις κόκκινες γραβάτες που φοράει για να μη φαίνεται το αίμα των Ελλήνων. Η αλήθεια είναι όμως ότι το αίμα ρέει κι ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης, που θα πρέπει να πάρουν και το πράσινο φως των «θεσμών», αποτελούν την ταφόπλακα της κοινωνικής ασφάλισης.
Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ (από τη θέση της αντιπολίτευσης) ασκούσε έντονη κριτική στην πολιτική της, τότε, κυβέρνησης για το ασφαλιστικό λέγοντας ότι «η διατήρηση της βασικής σύνταξης, ισοδυναμεί με σύνταξη φτώχειας».
Σήμερα το πραγματοποιεί μέσω της εθνικής σύνταξης. Πρότεινε, τότε, τη σύσταση τριών διαφορετικών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, για μισθωτούς, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες και σήμερα, εφαρμόζει την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα.
Μιλούσε ωραία και για πολλά η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ανταγωνίζεται σε σκληρότητα τον Γερμανό Σόιμπλε, για να πετύχει, προφανώς, την εύνοια του και να γλιτώσει από μερικούς ακόμη υβριστικούς χαρακτηρισμούς…
Ασκούσε εντονότατη κριτική στο Ν. 3963/10 (Λοβέρδος – Κουτρουμάνης) κατηγορώντας τον ότι έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:
«1. Την κατάργηση της δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης,
2. Το δραστικό περιορισμό του κοινωνικού χαρακτήρα του,
3. Τη μετατροπή ενός συστήματος βασισμένου στην αλληλεγγύη των γενεών σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο σύγκρουσης των γενεών και ενοχοποίησης των ηλικιωμένων,
4. Την εισαγωγή της «βασικής» σύνταξης των 360 ευρώ (η συζήτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τείνει προς το ίδιο όριο) που δεν αποτελεί ύστατο δίχτυ ασφαλείας αλλά στρατηγικό στόχο ενός μοντέλου κοινωνικής προστασίας που θα ασχολείται μόνο με την ακραία φτώχεια και όσο θα ασχολείται με αυτήν, θα την διευρύνει,
5. Τον υπολογισμό συντάξιμου μισθού σε όλο τον εργασιακό βίο που καθιστά τη σύνταξη από αναπλήρωση μισθού «εξόδου» σε συσσώρευση αποταμιεύσεων από την εργασία.»
Η πικρή, για την κυβέρνηση, και σκληρή, για εμάς τους πολίτες, αλήθεια, είναι ότι οι σχεδιασμοί της για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν μια πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση, με οδυνηρές αλλαγές που κατεδαφίζει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα κάνοντας πράξη όλα αυτά για τα οποία εξαπέλυε δριμύ «κατηγορώ» κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα:
  • Οι νέοι, εξαιτίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των δραματικά μειωμένων αποδοχών είναι αμφίβολο αν και πότε θα πάρουν σύνταξη. Κυριολεκτικά εξοντώνονται.
  • Αλλάζει (προς το χειρότερο) ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010 (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη), με τον οποίο για πρώτη φορά η σύνταξη «έσπασε» στα δύο: ένα τμήμα της καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και το άλλο προκύπτει αναλογικά προς τα χρόνια ασφάλισης και το μισθό του ασφαλισμένου. Το άθροισμα αυτών των δύο τμημάτων («εθνική» και «ανταποδοτική» σύνταξη) είναι η κύρια σύνταξη και πάνω εκεί προστίθεται η επικουρική. Η εθνική σύνταξη ορίζεται από την Κυβέρνηση στα 384 ευρώ.
  • Το ασφαλιστικό σύστημα, τυπικά, μετατρέπεται σε ανταποδοτικό (μόνο κατ’ όνομα αφού δεν αποδίδονται στον εργαζόμενο οι εισφορές του ούτε στο ελάχιστο) με κατεύθυνση να γίνει πλήρως κεφαλοποιητικό. Στην ουσία όμως αποκτά καθαρά προνοιακό χαρακτήρα (σε ό, τι αφορά την εθνική σύνταξη) .
  • Χρησιμοποιείται, στη χορήγηση των συντάξεων το τρικ της «προσωπικής διαφοράς», που παύει σταδιακά να υπάρχει μετά τον Ιούλιο του 2018, οπότε οι μειώσεις που προκύπτουν θα ενσωματωθούν κανονικά στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις. Για να συνεχίσει, βέβαια, η σύνταξη να αποδίδεται στο σημερινό της ύψος (το οποίο είναι μειωμένο κατά 40% σε σχέση με το 2009) θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα και ισχύσουν οι δεσμεύσεις.
  • Οι συντάξεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές κατά 15% με 30%, αλλά και σε σχέση με εκείνες που θα δίνονταν με το Ν.3863/2010.
  • Πραγματοποιείται «σφαγή» των «νέων» συνταξιούχων και των συντάξεων αναπηρίας.
  • Αυξάνονται οι εισφορές για την επικουρική σύνταξη. Από 1/1/2016 και μέχρι την 31/12/2018, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, διαμορφώνεται σε ποσοστό 3,5% από 3% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 4% από 3% για τον εργοδότη (ο οποίος τα τελευταία χρόνια αποδίδει μειωμένες εισφορές κατά 3,9 μονάδες).
  • Καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος για τις εφάπαξ παροχές, σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%,ενώ για τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων αυτές θα φτάσουν στο 30%.
  • Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ. Μετά το 2019 δεν θα καταβάλλεται σε κανέναν συνταξιούχο και συνολικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν περίπου 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Εφαρμόζεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (κανόνας βιωσιμότητας). Οι ήδη καταβαλλόμενες (σύμφωνα με την κυβέρνηση) θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι 31/12/2018 (έχουν ήδη μειωθεί κατά 6%), οπότε θα ισχύσουν και γι’ αυτές οι μειώσεις.
Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σταθερή στις θέσεις της για ασφαλιστικό σύστημα δημόσιο και δίκαιο για τους εργαζόμενους που θα εγγυάται τη σύνταξή τους και δε θα κλέβει τον ιδρώτα τους αλλά και με τη βεβαιότητα ότι η, μακροπρόθεσμα, ουσιαστική λύση του προβλήματος βρίσκεται στο χτύπημα της ανεργίας των νέων με τη δημιουργία θέσεων εργασίας (θυμίζουμε ότι στην εκπαίδευση τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένας διορισμός) καθώς και στην πάταξη του απαράδεκτου «καθεστώτος» της ανασφάλιστης εργασίας, θα συνεχίσει να παλεύει μέσα από τη συμμετοχή της στους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος, για:
  • Αποκλειστικά Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.
  • Καθολικό δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού.
  • Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές.
  • Σταμάτημα της διάλυσης της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.
  • Το κράτος να επιστρέψει τα κλεμμένα των ασφαλιστικών ταμείων και να πληρώσει την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος. Αποκατάσταση των απωλειών λόγω του PSI.
  • Άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων (ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ, ΤΠΔΥ) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους.. Ειδικά για το ΤΠΔΥ να συμπεριληφθούν οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους (800.000.000 ευρώ) στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των τελευταίων ετών (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.
  • Ο νέος νόμος της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. για την ασφάλιση να μείνει στα χαρτιά και να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για την αναζήτηση δίκαιας και βιώσιμης λύσης στα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος.
Ειδικά για την εκπαίδευση, ας αναλογιστούν οι κυβερνώντες τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα που θα επιφέρουν οι αλλαγές στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.
Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε