ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Πυρ ομαδόν δικαστικών ενώσεων κατά Θάνου

Νισάφι πια!!!
Θετικός ο πρωθυπουργός στην παράταση της θητείας των ανώτατων δικαστικών, γιατί  οι συγκεκριμένοι δικαστές εξυπηρετούν την εκτελεστική εξουσία...

kathimerini.gr
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Πύρ ομαδόν εξαπέλυσαν με κοινή ανακοίνωσή τους όλες οι δικαστικές ενώσεις μετά τις αποκαλύψεις από την ίδια την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ότι η ηγεσία της δικαιοσύνης έθεσε θέμα στον πρωθυπουργό, να παραταθεί με νόμο, παρά τη ρητή και απαγορευτική συνταγματική διάταξη, το όριο ηλίκιας των ανώτατων δικαστικών και μετά το 67ο έτος.
Ολες οι δικαστικές ενώσεις αφού αναφέρονται στις ρητές διατάξεις του συντάγματος που κατά τη γνώμη τους δεν «αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας», κάνουν λόγο για «ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων» αν επιχειρηθεί με νόμο να παρακαμφθεί το σύνταγμα και να μείνει η ηγεσία της δικαιοσύνης για άλλα τρία χρόνια.
Σφοδρή είναι η επίθεση και δριμύτατη η κριτική που ασκεί η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων που εξέδωσε, πέραν της κοινής, και δική της ανακοίνωση, τονίζοντας ότι:
«Τρόμο προκαλεί, οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο» ενώ με την ανακοίνωση της η Ενωση, σχολιάζει με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το περιεχόμενο των συζητήσεων που η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποκάλυψε ότι έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου για παράταση, ουσιαστικά, της θητείας της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τη δημοσιοποίηση χθες του θέματος που ετέθη προς συζήτηση από τους ανώτατους δικαστικούς κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, τονίζει ότι «η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ετσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της».
Η Ενωση επικρίνει με σφοδρότητα εκείνους που έθεσαν το θέμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί».
Οι δικαστές και οι εισαγγελείς, καλούν μέσω της Ενωσης τους ευθέως τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό να πάρουν θέση για το θέμα που προέκυψε και έχει δημιουργήσει νέο κύκλο έντονων πολιτικών αντιδράσεων, καθώς όπως επισημαίνουν «σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».
Τις συζητήσεις για παράταση, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών και μετά το 67ο με αποτέλεσμα να παραμείνουν, αν τελικώς προχωρούσε με νόμο η ρύθμισή του, στη θέση τους τόσο η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, όσοι και οι λοιποί κορυφαίοι δικαστικές παράγοντες, αποκάλυψε η ίδια η Πρόεδρος του ΑΠ μιλώντας σε εφέτες και προέδρους εφετών μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οπως ανέφερε στους δικαστές η κυρία Θάνου, το θέμα τέθηκε με πρωτοβουλία της ηγεσίας της δικαιοσύνης στον πρωθυπουργό, εκείνος υπήρξε «πολύ θετικός» και οι ανώτατοι δικαστικοί με επιχειρήματα προσπάθησαν να πείσουν ότι το Σύνταγμα μπορεί να παρακαμφθεί.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ελέχθη στον πρωθυπουργό ότι παρά τη συνταγματική απαγόρευση που είναι ρητή, μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση καθώς το όριο των 67 ετών που θέτει το σύνταγμα, τίθεται για την προστασία των ίδιων των δικαστών, ενώ μεγαλύτερο όριο δεν σημαίνει και αντισυνταγματική πρόβλεψη. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «εκτροπή» και για πρωτοφανή αντισυνταγματική μεθόδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: