ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Δύο «όχι» και ένα «ίσως» στον Αλέξη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο

Για μείωση του αριθμού των μελών του εθνικού κοινοβουλίου, ουδείς λόγος! 
κ. πρόεδρε, της ΝΔ τι περιμένετε; Οι 300 είναι πάρα πολλοί!

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν οι τρεις προγραμματισμένες για σήμερα συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εμφανίστηκαν γενικώς αρνητικοί, όπως είχαν προαναγγείλει με προηγούμενες δηλώσεις τους, ενώ η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως οι προτάσεις του κ. Τσίπρα δεν ήταν συγκεκριμένες και το κόμμα της θα απαντήσει σχετικά όταν αυτές προσδιοριστούν επ' ακριβώς.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους συνομιλητές του πέντε σημεία: την αναλογικότητα του εκλογικού νόμου (χωρίς να εξειδικεύει την πρότασή του για το μπόνους του πρώτου κόμματος), το όριο εισόδου στη Βουλή (προσανατολίζεται να παραμείνει στο 3%), την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, την ψήφο στην ηλικία των 17 ετών και την ψήφο των ομογενών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, «διαμορφώνεται κοινός τόπος για συνεννόησητουλάχιστον με τα μικρότερα κόμματα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποστάσεις» και δίνουν ως παράδειγμα τη συμφωνία του ΚΚΕ στην κατάργηση του μπόνους και στην ψήφο στα 17, καθώς και του ΠΑΣΟΚ επίσης στην κατάργηση των επιπλέον εδρών για το πρώτο κόμμα, στην κατάτμηση των περιφερειών και στη διατήρηση του ορίου της εισόδου στη Βουλή στο 3%. Όσο για τη ΝΔ, το μόνο που συζητά είναι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η ψήφος των ομογενών.
«Προσπαθεί ν' αποπροσανατολίσει»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αρνητικός σε ενδεχόμενη αλλαγή εκλογικού νόμου αυτή τη στιγμή και χωρίς να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναθεώρησης του συντάγματος. «Η θέση της ΝΔ είναι αρκετά αρκετά ξεκάθαρη. Δεν μπαίνει σε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νομού στην παρούσα συγκυρία. Δεν συζητάμε απολύτως τίποτα άλλο, ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος υπηρετεί τις συγκεκριμένες ανάγκες», σημείωσε. Η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, επιμένει στην πρότασή της για ευρεία συνταγματική αναθεώρηση, καθώς «οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για ποια συνταγματική πρόταση στις επόμενες εκλογές».

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη:

1. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει θέσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του την πρόταση για νέο Σύνταγμα, που σηματοδοτεί μια νέα μεταπολίτευση για την Ελλάδα, μετά τα μνημόνια και την κρίση. Η ΝΔ έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά για να αποφασίσει η επόμενη βουλή τις αναγκαίες αλλαγές, η παρούσα Βουλή πρέπει να καθορίσει συναινετικά με 180 ψήφους τα άρθρα προς αναθεώρηση.

2. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί ν' αποπροσανατολίσει και ν' αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό για ν' αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

3. Δυο σημεία που συζητάμε για τον εκλογικό νόμο είναι:

Α. Η ψήφος των ομογενών για την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πλήρη πρόταση νόμου
Β. Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές, τονίζουν πως η Νέα Δημοκρατία, σε όλες τις δημοσκοπήσεις – ακόμα και σε αυτές που προέβλεπαν ότι θα κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20%.

Δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η θέση για αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που συγκροτούν την παρούσα κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό.

Ως εκ τούτου θα περιμέναμε από τη Νέα Δημοκρατία μια πιο ψύχραιμη στάση, στην συζήτηση για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα συνομιλώντας μπροστά στις κάμερες στην αρχή της συνάντησής τους, οι δύο άνδρες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Τσίπρας: «Ταξίδευα με την αδερφή σου χθες. Γυρνάγαμε από το Στρασβούργο όπου είχαμε το συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα».

Μητσοτάκης: «Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η λειτουργία του κοινοβουλίου και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου».

Τσίπρας: «Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποία το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου. Τα ίδια συζητάμε και σήμερα».

Μητσοτάκης: «Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση».

Τσίπρας: «Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες».
«Με ανοιχτά χαρτιά»

Η Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν συγκεκριμένος: «Θέλουμε συζήτηση με ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Αν και όποτε η κυβέρνηση παρουσιάσει επίσημα μια πρόταση τους θα την εξετάσουμε. Εμείς τμηματικά και σε δόσεις εκλογικό νόμο δεν ψηφίζουμε. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις», σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η ίδια, «δε θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

Αναφορικά με το μπόνους του πρώτου κόμματος, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν αποσαφήνισε αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί και πόσο. Επίσης, το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών, κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Τσίπρας το άφησε ανοιχτό, όπως επίσης και την ψήφο των αποδήμων. Το μόνο σημείο, σύμφωνα με πράσινες κομματικές πηγές, το οποίο διαπιστώθηκε αυτή τη στιγμή ταύτιση απόψεων ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος από τα 17.
Με συμβολισμό... η γραβάτα του Γραμματέα του ΚΚΕ
Ο κ. Κουτσούμπας, πάντα γραβατωμένος στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό. 

«Ακούει τις απόψεις»

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή και άδολη αναλογική, χωρίς μπόνους και πλαφόν, επανέλαβε στον πρωθυπουργό ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε συμφωνία σ' αυτά τα ζητήματα, ξέρετε τη θέση του ΚΚΕ. Ο κ. πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει -μου έδωσε την εντύπωση- καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα», σημείωσε.

Αντίστοιχα, είπε, «αυτό ισχύει και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ποιες διατάξεις δηλαδή θα τεθούν υπό συζήτηση, διαβούλευση, για αναθεώρηση κλπ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε σε εμένα προσωπικά ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Άρα μένει να δούμε, να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών, να διαμορφώσει άποψη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, για να τη θέσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, εάν τη θέσει το επόμενο διάστημα», τόνισε.

Εισερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι «γενικότερα ο λαός μας στενάζει στα γκισέ της εφορίας και ειδικά αυτή την περίοδο. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, γι' αυτά θα 'πρεπε να συζητάμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: