ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Έκθεση ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση 2015: «Πεδίον δόξης λαμπρόν . . .»


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

30.11.2015

Έκθεση ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση 2015: «Πεδίον δόξης λαμπρόν . . .»
Στις 24/11/2015 ο ΟΟΣΑ δίνει στη δημοσιότητα την πεντακοσίων εξήντα οκτώ (568) σελίδων έκθεση «Education at a Glance 2015». Τρεις (3) ημέρες αργότερα, στις 27/11/2015 ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, με αφορμή τη συγκεκριμένη έκθεση, αφού παραθέτει μια σειρά δεικτών που υπάρχουν στην έρευνα απευθύνει προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη την εξής ερώτηση: «Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Παιδείας για την αξιοποίηση των δεδομένων της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ για την παιδεία μας, με σκοπό την ανάταση του εκπαιδευτικού συστήματός μας, ιδίως ενόψει των χιλιάδων κενών που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία;»
Η απάντηση που επιδιώκετε κε Φορτσάκη είναι παραπλανητικά απλή: Αύξηση ωρών διδασκαλίας, συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα και με έναν μαγικό τρόπο οι δείκτες και τα στατιστικά θα ευημερούν… Η εκπαίδευση όμως;
Οι Δ.Α.Κ.Ε. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκτιμούν ότι εκτός από βιαστική η όλη προσέγγιση είναι καθαρά αριθμολαγνική-διαχειριστική. Όπως ακριβώς ήταν και η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόστηκε από τη Ν.Δ. τον καιρό της συγκυβέρνησης της (με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για όσο υπήρχε η τελευταία ως κυβερνητικός εταίρος). Μια λογιστικού τύπου διαχείριση – αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού συστήματος και των εκπαιδευτικών που συνέβαλε στην ραγδαία απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Μια αντιμετώπιση στρεβλή η οποία, ηθελημένα, αγνοεί την εκπαιδευτική πραγματικότητα και αποδεικνύει ότι, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ο λαός τους απάλλαξε από την ευθύνη να κυβερνούν.
Όσον αφορά στη συγκεκριμένη ερώτηση και ειδικά στο κομμάτι που αφορά στα στατιστικά δεδομένα (μέγεθος σχολικής τάξης, αναλογία εκπαιδευτικών προς μαθητή, ώρες διδασκαλίας, αποδοχές και μειώσεις) οφείλουμε να σημειώσουμε ότι:
1. Τα στοιχεία αναφέρονται στο 2013. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα, μετά από την εφαρμογή για άλλα δύο χρόνια των μνημονιακών πολιτικών των περικοπών και της συρρίκνωσης, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην... προς το χειρότερο!

2. Η εγκυρότητα κάποιων από τα στοιχεία που εμφανίζονται στην έκθεση (βλ. ώρες διδασκαλίας ανά έτος, αμοιβές εκπαιδευτικών κλπ.) ευθέως αμφισβητείται. Δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη παράγοντες όπως π.χ. το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας (80% του εδάφους χαρακτηρίζεται ορεινό, ενώ παράλληλα υπάρχουν 165 κατοικούμενα νησιά) και η ύπαρξη ολιγοθέσιων σχολείων ανά την επικράτεια που καλύπτουν τις μορφωτικές ανάγκες δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών. Ειδικά για την αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό με τη μέθοδο της άθροισης όλου του μαθητικού δυναμικού και της διαίρεσής του με το σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, είναι λανθασμένη και ξένη προς τη στατιστική επιστήμη.

Αναρωτιέται κανείς, εύλογα, αν η σπουδή του κ. Φορτσάκη οφείλεται στην πιθανότητα η Ν.Δ. να έχει ήδη λάβει την πολιτική απόφαση να «βάλει πλάτη» στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που θα διαλύσει το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του. Φαίνεται πως σκόπιμα ξεχνούν πως η θεσμοθέτηση της αναλογίας μαθητών ανά τμήμα στο 1:25 κατακτήθηκε με αγώνες των εκπαιδευτικών και θεσμοθετήθηκε όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Ψιλά γράμματα βέβαια για όσους «μεγαλόσχημους νεοφιλελεύθερους» ζουν μακριά από το λαό και τις ανάγκες του!

Κλείνοντας, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις επίσημες τοποθετήσεις όλων των κομμάτων πάνω στα ευρήματα - συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ και ειδικά από τη Ν.Δ. περιμένουμε και την επίσημη θέση της σχετικά με την υποβληθείσα ερώτηση.

Δ.Α.Κ.Ε. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 
Δ.Α.Κ.Ε. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δεκαπέντε συνάδελφοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το ΠΥΣΠΕ Καστοριάς.

Διπλάσιοι οι ενδιαφερόμενοι σε σχέση με το 2014! Η έλλειψη συγκεκριμενοποίησης των κριτηρίων επιλογής, καθιστά τη διαδικασία εκτός από δύσκολη, αδιαφανή, μεροληπτική, υποκειμενική και επώδυνη!
 Ο πρωθυπουργός όμως, ζητά συναίνεση! H υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!



Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, έληξε η προθεσμία κατάθεσης αίτησης εκπαιδευτικών για τον ορισμό τους ως μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ.
Για το ΠΥΣΠΕ Καστοριάς εκδήλωσαν ενδιαφέρον καταθέτοντας αίτηση, δεκαπέντε (15) συνάδελφοι (7 άνδρες από τους οποίους ένας είναι Φυσικής Αγωγής και 8 γυναίκες από τις οποίες η μία είναι νηπιαγωγός). 
Το 2014 είχαν υποβάλει αίτηση για να δι-ορισθούν μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου, οκτώ συνολικά διευθυντές-διευθύντριες (5 άντρες και 3 γυναίκες). Θυμίζω πως τότε για τον ορισμό μελών στα συμβούλια ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ με τη θεσμική ιδιότητα λαμβάνονταν υπόψιν η διοικητική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, όπως του Διευθυντή Α/θμιας ή Β/θμιας εκπαίδευσης, προϊσταμένου γραφείου και διευθυντή σχολικής μονάδας.

Σήμερα με την πρόσφατη αλλαγή του σχετικού νόμου το μοναδικό προσόν που απαιτείται είναι ο/η ενδιαφερόμενος/η να έχει 15ετή εκπαιδευτική υπηρεσία.
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, Γεώργιος Μασλάρης, απέστειλε σήμερα τις αιτήσεις στον περιφερειακό διευθυντή, ο οποίος σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία θα αποφασίσει για τον ορισμό δύο τακτικών μελών με τα αντίστοιχα αναπληρωματικά, καθώς επίσης και τον αναπληρωτή του προέδρου του ΠΥΣΠΕ Καστοριάς. Τώρα, με ποια αξιοκρατικά κριτήρια θα επιλεγούν οι πέντε και θα απορριφθούν οι δέκα είναι ένα ερώτημα που ποτέ δεν θα απαντηθεί από τον υπεύθυνο του δι-ορισμού, περιφερειακό διευθυντή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το 2014 αλλά και το 2012, η απόφαση της τότε περιφερειακής διευθύντριας δυτικής Μακεδονίας, Βασιλικής Βόντσα (διεκδικεί και πάλι τη θέση), για την επιλογή και τον ορισμό μελών στο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) Καστοριάς, στηρίχτηκε σε αξιοκρατικά κριτήρια, αφού τόσο ο συνάδελφος Νικόλαος Παπασταύρος όσο και η συνάδελφος Θωμαή Μιχαηλίδου, είχαν τη μεγαλύτερη πραγματική διοικητική εμπειρία, σε θέση διευθυντή σχολικής μονάδας, από όσους  είχαν υποβάλει αίτηση. 
Προσωπικά, έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα εκφράζοντας δημόσια την άποψή μου, ότι το κριτήριο για μία τέτοια, ομολογουμένως δύσκολη απόφαση, θα πρέπει να είναι η εμπειρία–αρχαιότητα των συναδέλφων, κριτήριο που δεν αμφισβητείται σε αντίθεση με άλλα που δέχονται διαρκή αμφισβήτηση.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Οταν το φαγητό... καταστρέφει ζωές


ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
«Καλημέρα, είμαι η Φωτεινή και είμαι ψυχαναγκαστική υπερφάγος». «Καλημέρα Φωτεινή», απαντά η ομάδα. «Σήμερα θα μιλήσω για την αποχή μου που μακάρι να ήταν μια ευθεία γραμμή αλλά δεν είναι. Ακόμη παλεύω να βρω τη χρυσή τομή ανάμεσα στο λίγο και το πολύ φαΐ. Εδώ και 2,5 έτη προσπαθώ να γίνω φυσιολογικός άνθρωπος, να βρω το μέτρο. Δεν τα έχω καταφέρει. Γενικά τα πάω καλά, αλλά κάποιες μέρες θα κάνω υπερφαγίες. Θα καθαρίσω την κατσαρόλα σ’ ένα δευτερόλεπτο, δεν ξέρω πώς γίνεται αλλά το κάνω. Οι υπερφαγικές μέρες είναι λίγες ευτυχώς και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό».
Η Φωτεινή είναι μια όμορφη γυναίκα γύρω στα 45. Φοράει στενό μαύρο φόρεμα, μοβ φουλάρι και μοβ γόβες. Τρία έτη έρχεται στην ομάδα και είναι πάντα στην πένα. Εχει λόγο. «Στην πρώτη μου συνάντηση, απέναντί μου καθόταν μια κουκλάρα με μίνι και κατακόκκινες γόβες. Αργότερα έμαθα ότι κάποτε ήταν 130 κιλά. Εκείνες οι γόβες μου κόλλησαν στο μυαλό. Λέω έτσι θέλω να γίνω». Οταν έχασε κι εκείνη τα παραπάνω της κιλά (30), αποφάσισε να ντύνεται ωραία. «Δεν ξέρεις τι μπορεί να κινητοποιήσει τον καθένα».

Ψυχαναγκαστική... σχέση

Είναι Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 11 π.μ. Βρισκόμαστε στη συνάντηση των Ανώνυμων Υπερφάγων στο Χαλάνδρι. Πραγματοποιείται σ’ ένα μικρό χώρο στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας. Η είσοδός του δεν είναι ορατή από τον δρόμο. Το δωμάτιο είναι μικρό, αλλά δεν χρειάζεται μεγαλύτερο. Χωράει ίσα ίσα ένα τραπέζι, αρκετές -πολλές- καρέκλες, ένα ψυγειάκι, μια καφετιέρα. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, τα μέλη καλωσορίζουν τη Φαίη, είναι νέο μέλος. Δείχνει γύρω στα 30 και είναι πολύ λεπτή. «Εδώ μαζευόμαστε άνθρωποι που έχουμε ψυχαναγκαστική σχέση με το φαγητό» εξηγεί η 63χρονη Σταυρούλα που παρακολουθεί το πρόγραμμα των Α.Υ. 13 έτη. «Για τον καθένα αυτό ορίζεται διαφορετικά. Μπορεί κάποιος να είναι βουλιμικός και να κάνει εμετούς, άλλος να κάνει υπερφαγίες τα βράδια ή επεισόδια συνεχούς κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων, άλλος να είναι ψυχαναγκαστικός με τη γυμναστική ή να ασχολείται εμμονικά με το βάρος και το σώμα του. Εδώ μπορείς να συναντήσεις από νοσηρά παχύσαρκους έως ελλιποβαρείς. Το κοινό τους είναι ότι έχουν διαταραγμένη σχέση με την πρόσληψη τροφής. Ολες οι περιπτώσεις εγκυμονούν κινδύνους».
Το πρόγραμμα των Ανώνυμων Υπερφάγων (Overeaters Anonymous) ξεκίνησε το ’60 στην Καλιφόρνια. Στην Ελλάδα η πρώτη συνάντηση έγινε το 1997 στη Θεσσαλονίκη και σταδιακά το πρόγραμμα επεκτάθηκε στην Αθήνα, στα Χανιά, στην Πάτρα και στο Πόρτο Χέλι. Σήμερα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα 45 συναντήσεις εβδομαδιαίως και τρεις διαδικτυακές για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές (νησιά κ.λπ.).
Στα πρότυπα του προγράμματος των Ανώνυμων Αλκοολικών, τα μέλη ακολουθούν 12 βήματα προς την ανάρρωση, κάθε ένα από αυτά συνδέεται με μια πνευματική αρχή. Το πρώτο για παράδειγμα είναι: «Παραδεχτήκαμε ότι είμαστε ανίσχυροι απέναντι στο φαγητό και ότι δεν ελέγχαμε πια τη ζωή μας» (Ειλικρίνεια).
«Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημά μας, όπως κάθε εθισμό, σε τρία επίπεδα, το σωματικό, το συναισθηματικό και το πνευματικό», λέει η Σταυρούλα. (Σ.σ.: Απαράβατος όρος των συνεντεύξεων ήταν η ανωνυμία. Για τα περισσότερα μέλη, άλλωστε, η Αρχή της Ανωνυμίας, δηλαδή ό,τι λέγεται στις συναντήσεις δεν μεταφέρεται σε τρίτους ενώ δεν επιτρέπεται όταν συστήνονται ως μέλη των Α.Υ. να αποκαλύπτουν τα επίθετά τους, υπήρξε κρίσιμη για την απόφασή τους να ξεκινήσουν). Δεν υπάρχει κάποιος επικεφαλής, η δουλειά γίνεται μέσα από το μοίρασμα των μελών. Το πρόγραμμα δεν υποκαθιστά το έργο του επαγγελματία υγείας.
«Αντίθετα βοηθάμε τα άτομα που έχουν ήδη σχέση μ’ έναν διαιτολόγο, ένα γιατρό, έναν ψυχίατρο, να εφαρμόσουν αυτά που εκείνοι τους λένε. Γιατί ακόμα και όταν πας στον ειδικό, με το πίσω μέρος του μυαλού σου σκέφτεσαι “ωραία μου τα λέει, αλλά δεν είναι αυτός που ξυπνάει τη νύχτα και κάνει εμετούς”. Είναι σημαντικό να βρεθείς σε μια ομάδα με την οποία μπορείς να ταυτιστείς, να δεις ότι είναι κι άλλοι σαν κι εσένα».

«Ισχνό» αναλγητικό

Για τους περισσότερους, τη διαταραχή πυροδοτεί μια έντονη συγκινησιακή κατάσταση. Οπως λέει ένα μέλος στη συνάντηση στο Χαλάνδρι, «όταν εσύ θες να ανάψεις τσιγάρο άμα σου χαλάσει το κομπιούτερ, έτσι κι εγώ θέλω να πάω στο ντουλάπι με τα τρόφιμα». Με την πρώτη μπουκιά, ενεργοποιείται ο ψυχαναγκασμός: «Αρχίζω να τρώω χωρίς να σταματήσω. Θα σταματήσω μόνο όταν έχω ναρκώσει τα αρνητικά συναισθήματα για ό,τι συνέβη, αλλά θα είναι μικρής διάρκειας αναλγητικό. Και μετά θα αρχίσουν οι ενοχές που υπέκυψα». Από τα πρώτα πράγματα που καλούνται τα μέλη να κάνουν είναι να χωρίσουν τις τροφές σε όσες ενεργοποιούν τον μηχανισμό, όσες λιγότερο και τις «ακίνδυνες». Τις «κόκκινες» θα πρέπει να τις αποφεύγουν. Η αποχή είναι δύσκολη, γι’ αυτό το πρόγραμμα προβλέπει κάποια εργαλεία αντιμετώπισης των κρίσεων, όπως την επικοινωνία με μέλος που έχεις ορίσει ως προσωπικό υποστηρικτή.
«Δεν είναι εύκολο αλλά γίνεται. Εχω δει θαύματα να συμβαίνουν εδώ μέσα. Εχω δει κυρία σε δύο χρόνια να χάνει 64 κιλά, κοπέλα που από παχύσαρκη και 140 κιλά έφτασε στη νευρική ανορεξία και τα 38 κιλά, να έχει σήμερα φυσιολογικό βάρος. Αυτό το καταφέρνουμε μιλώντας εδώ. Μια μέρα τη φορά».

«Επαιζα με τα παιδιά μου και ήθελα να φάω»

Ερικα, 48 ετών, αναγκαστική υπερφάγος, 10 έτη στο πρόγραμμα. «Παλεύω με την υπερφαγία και τη βουλιμία με καθαρτικά από τα 12. Η μανία στο κεφάλι μου ήταν να είμαι αδύνατη. Αυτό για μένα αντιπροσώπευε το ψυχικό σθένος να αντιμετωπίζω τη ζωή. Από τα 18 έως τα 35 έπαιρνα καθημερινά καθαρτικά για να βγάζω το φαΐ που έτρωγα. Ηταν φυτικά ευτυχώς, αλλά έπαιρνα έξι φορές πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Και τρία μήλα να έτρωγα μια μέρα, θα έπαιρνα καθαρτικά. Ημουν συνέχεια σε δίαιτα αλλά είχα τρελά υπερφαγικά επεισόδια. Θα έτρωγα ολόκληρο πακέτο μακαρόνια και ένα κιλό παγωτό στην καθισιά μου.
Ετρωγα στις στενοχώριες και στις χαρές. Ο άντρας μου, μου έκανε την πιο ωραία πρόταση γάμου που υπάρχει και εγώ πήγα και έφαγα μετά κρυφά γιατί πίστευα ότι δεν το αξίζω. Πήρα 35 κιλά σε κάθε εγκυμοσύνη, τα 18 πριν από το πρώτο τρίμηνο. Εχω φάει μόνη μου μια βασιλόπιτα για 22 άτομα σ’ ένα βράδυ. Δεν μπορούσα να είμαι λειτουργική σε κανέναν τομέα. Καθόμουν να παίξω με τα παιδιά μου και δεν μπορούσα, ήθελα να φάω. Οι γύρω μου έβλεπαν μια δυναμική, αδύνατη κοπέλα. Βλέπανε το αδύνατό μου σώμα και όχι το χοντρό μου κεφάλι. Στην πρώτη συνάντηση των Α.Υ. έκλαιγα συνεχώς. Πρώτη φορά αισθάνθηκα ότι ανήκα κάπου. Πηγαίνω ακόμα δύο φορές την εβδομάδα. Είναι απλές οι οδηγίες αλλά δύσκολο το πρόγραμμα γιατί είναι πρόγραμμα αυτογνωσίας. Εχω δουλέψει πολύ, έχω κάνει μεγάλες προσπάθειες. Δεν έχω ξαναπάρει από τότε καθαρτικά. Εχω ακόμα επεισόδια υπερφαγίας, αλλά όχι σφοδρά. Το πρόγραμμα σου δίνει τη δυνατότητα να τηλεφωνήσεις σε κάποιον, όταν έχεις την επιθυμία να φας. Ξέρω όμως ότι έχω μια ανίατη ασθένεια που τώρα κοιμάται. Αν δεν κάνω πράγματα στην καθημερινότητά μου να την κοιμίζω, θα πεθάνω και στον τάφο μου θα γράφει “θέλω να αδυνατίσω”».

«Είμαι... καθαρή από ζάχαρη πέντε έτη»

Σοφία, 50 ετών, ψυχαναγκαστική υπερφάγος, πέντε χρόνια στο πρόγραμμα. «Από παιδί παλεύω με το φαγητό. Στην εφηβεία άρχισαν να φαίνονται τα κιλά. Εκανα υπερφαγίες και δίαιτες εναλλάξ. Αν μπορούσα να κάνω εμετό, θα ήμουν σίγουρα βουλιμική. Αλλά δεν μπορούσα. Μεγαλώνοντας είχα προσπαθήσει τα πάντα, ινστιτούτα, γιατρούς, ψυχανάλυση, τα πάντα. Ομως συνέχεια το βάρος ανέβαινε. Ετρωγα στις χαρές, τις λύπες, τις απογοητεύσεις, τις μοναξιές, σε κάθε συναίσθημα. Και απίστευτες ποσότητες. Κρυφά. Περίμενα να κοιμηθεί όλη η οικογένεια για να παραγγείλω μια οικογενειακή πίτσα και να τη φάω μόνη μου και ένα λίτρο παγωτό μετά. Πήγαινα στο περίπτερο, έπαιρνα έναν πύραυλο, τον έτρωγα και μετά πήγαινα σε άλλο περίπτερο για να μη με κακολογήσουν κι έπαιρνα άλλον και μετά σε άλλο κ.λπ. Πήγαινα σε τυροπιτάδικο κι έπαιρνα μια τυρόπιτα κι ένα πεϊνιρλί και τα έτρωγα μέχρι να πάω σπίτι, όπου καθόμουν να φάω μεσημεριανό με την οικογένεια. Κάποια στιγμή ο άντρας μου κατάλαβε. “Πώς είσαι συνέχεια σε δίαιτα και δεν χάνεις;” με ρώτησε. Κι εγώ όμως έλεγα ψέματα στον εαυτό μου ότι προσπαθώ. Ηθελα να μην τρώω αλλά δεν μπορούσα. Οταν έτρωγα τις συγκεκριμένες τροφές που το πυροδοτούσαν, δεν μπορούσα να σταματήσω. Οπως ο αλκοολικός που δεν σταματάει να πίνει μέχρι να πέσει στα πατώματα. Ετσι ακριβώς κι εγώ.
Στους Α.Υ. κατάλαβα ότι δεν ήμουν μόνη. Εκεί συνειδητοποίησα ότι το φαγητό ήταν το δεκανίκι μου, το χρειαζόμουν για να τη βγάλω. Αμα χαλάσει το αυτοκίνητο, εσύ θα φωνάξεις την ΕΛΠΑ, εγώ θέλω να φωνάξω τον ντελιβερά. Σήμερα αισθάνομαι μια ασφαλή ουδετερότητα απέναντι στο φαγητό. Εχω κόψει τις τροφές που με τρελαίνουν. Είμαι καθαρή από τη ζάχαρη πέντε χρόνια και από το αλεύρι τέσσερα. Είναι μια ανίατη ασθένεια, αλλά σήμερα είμαι ευτυχισμένη».

«Ετρωγα ό,τι περίσσευε από όλα τα πιάτα...»

Σμαρώ, 70 ετών, ψυχαναγκαστική υπερφάγος, 10 χρόνια στο πρόγραμμα. «Μακάρι να ήμουν μια χαρούμενη χοντρή να τελειώνει η ιστορία. Δεν ήμουν. Είχα εσωτερική σύγκρουση, ήθελα να είμαι αδύνατη και δεν μπορούσα. Δεν πέρασα τη ζωή μου καλά. Πάχαινα και αδυνάτιζα συνεχώς, πηγαινοερχόμουν στα ινστιτούτα. Εφτανα τα 58 κιλά και εκτοξευόμουν στα 96 σε λίγους μήνες. Η διάθεσή μου εξαρτιόταν από το εάν ήμουν αδύνατη. Αρα ποτέ δεν ήμουν καλά. Εκλεβα φαΐ. Ετρωγα από τις κατσαρόλες πριν σερβίρω, έτρωγα τα περισσεύματα από πιάτα, ήμουν ένας σκουπιδοτενεκές. Ωσπου θύμωσα. Επιασα την κόρη μου και της είπα “δεν θέλω διαιτολόγο, ψυχίατρο θέλω”. Φαίνεται ότι το είπα πονεμένα, γιατί με κατάλαβε. Τότε σαν να έγινε ένα θαύμα. Η κόρη μου εκείνη την ημέρα βρήκε ένα ένθετο σε μια εφημερίδα που έγραφε για τους αναγκαστικούς υπερφάγους. Μου το πέταξε κάτω από την πόρτα. Εγώ είχα τότε ήδη κάνει το πρώτο βήμα του προγράμματος. Είχα αποδεχθεί ότι είμαι άρρωστη. Οι Α.Υ. υπήρχαν πολλά έτη αλλά δεν τους είχα ακούσει. Θυμάμαι ότι είχα βρει ένα γκρουπ στη Ζήνωνος. Είχα σηκωθεί κι είχα πάει μόνη μου μες στα σκοτάδια, αλλά δεν φοβόμουν. Τελικά είχα κάνει λάθος τη μέρα και δεν βρήκα κανέναν, αλλά δεν το έβαλα κάτω.
Ξαναπήγα. Και την ώρα που μπήκα μέσα κατάλαβα αυτό που λένε “καλωσόρισες σπίτι σου”. Ακουσα τα άλλα μέλη να μοιράζονται πράγματα και βρήκα τη ζωή μου. Δεν ήταν εύκολο αρχικά να καταλάβω τι σημαίνει αποχή, αλλά άρχισα αμέσως να αναρρώνω συναισθηματικά. Μέχρι τότε ήμουν άτρωτη, εγωίστρια. Εκεί μέσα κατάλαβα ότι κάτω από αυτά κρύβεται ένας απέραντος φόβος. Σιγά σιγά ξεκίνησα και τα βήματα και την αποχή. Εγώ λέω ότι απέχω από το ψυχαναγκαστικό φαγητό μια μέρα τη φορά.  Αν δεν είμαι σε εγρήγορση, οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές καιροφυλακτούν».
kathimerini.gr

Έχασε την ψυχραιμία του ο Τσίπρας, επειδή δεν παγίδευσε τα κόμματα

Συναίνεση με τους "Γερμανοτσολιάδες"; Ο λαός έδωσε εντολή να κυβερνήσετε τη χώρα και εσείς  εννιά μήνες τώρα, μόνο... μουχαμπέτι κάνετε!
Επιλογή Φωτο: Λεωνίδας Οικονομίδης
protothema.gr
Ο εκνευρισμός με τον οποίο αντέδρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το ναυάγιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, συνιστά, κατά την αντιπολίτευση, την καλύτερη απόδειξη για τον προσχηματικό χαρακτήρα που είχε η πρόσκληση και στην πραγματικότητα στόχευε στο να παγιδεύσει τα κόμματα σε προειλημμένες αποφάσεις που δεν μπορεί να υποστηρίξει επειδή κινδυνεύει να ανατραπεί από τους βουλευτές του.
«Ο βασιλιάς είναι γυμνός», σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ενώ από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, συνεχίζοντας την επιθετική τακτική που είχε χαράξει η Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι «έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια». Τον «λάθος δρόμο που έχει πάρει ο πρωθυπουργός» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ενώ αποκαλυπτικός υπήρξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων που μίλησε για το σχέδιο να χρησιμοποιηθεί η ενδοτική στάση στο Προσφυγικό για να αποκομίσει οφέλη η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό.

«Η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσε τον θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, συμμετείχα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Είναι μια ύψιστη διαδικασία και η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε με σαφήνεια – και εγώ προσωπικά – και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε τη δυνατότητα να στηλιτεύσει «τις θέσεις, τις απόψεις και τις αστοχίες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του και εξέφρασα την ανησυχία μου για την πορεία εξέλιξης των συγκεκριμένων ζητημάτων», δηλαδή το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση. «Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός”», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε με δήλωσή του, ο υποψήφιος πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, οφείλει να παραιτηθεί». «Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα, που επέβαλε το σκληρότερο τρίτο Μνημόνιο και που οδηγεί την οικονομία στη λάθος κατεύθυνση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αφανισμό και θέτει τη χώρα σε κίνδυνο, εκτός από μια ειλικρινή συγγνώμη, περισσότερη αυτογνωσία και ταπεινότητα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο κ. Τσίπρας που χώρισε την ελληνική κοινωνία σε “υπερήφανους διαπραγματευτές” και “προσκυνημένους γερμανοτσολιάδες” και δίχασε το λαό όσο κανένας πολιτικός από τη Μεταπολίτευση και μετά, θα αποτελεί σύντομα ένα κακό παρελθόν για την πατρίδα μας», κατέληξε.

Γεννηματά: Κόψτε τη σπέκουλα, όχι τις συντάξεις
«Μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος και η πολιτική του έχουν δημιουργήσει, μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ., απαντώντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. «Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο. Εμείς συνεχίζουμε την εθνικά υπεύθυνη στάση μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ειδικά για το ζήτημα του ασφαλιστικού επισημαίνεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της και τις κόκκινες γραμμές της. «Και σε αυτό ψεύδεται», σημειώνεται για τον κ. Τσίπρα. «Αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί, ας μας το πει. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα».

«Επιτέλους όμως δεσμεύτηκε ότι θα φέρει τις προτάσεις του στη Βουλή και στην ΟΚΕ. Το φάντασμα θα βγει επιτέλους στο φως. Πλήρης δικαίωση της δικής μας στάσης σήμερα. Η σπέκουλα κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν περνά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η κυρία Γεννηματά είχε επιτεθεί στον κ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα», καθώς και «απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού». Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταθέσει τις προτάσεις του για διάλογο στη Βουλή και υπογράμμισε: «Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Δεν αρκούν τα ευχολόγια γι αυτό το ζήτημα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Θα συνιστούσα σε όσους από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας στο θέμα αυτό, να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις».

Θεοδωράκης: Οι συναντήσεις αρχηγών δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα
«Ο δρόμος που τραβάει ο κ. Τσίπρας είναι λάθος. Τα αδιέξοδα στην κοινωνία μέρα με την μέρα μεγαλώνουν. Και βέβαια οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού στις δηλώσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Όπως εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «τα προβλήματα της κοινωνίας θα τα έλυνε μια κυβέρνηση που θα είχε στόχους και θα είχε τους ανθρώπους που έκαναν τις πολιτικές αλλά φαίνεται ότι αυτό το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε προτάσεις, ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για το προσφυγικό «γιατί οι ροές αυξήθηκαν και λόγω της ανευθυνότητας των υπουργών που διατείνονταν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς σύνορα που ο καθένας μπορεί να έρχεται και να πηγαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό είπε ότι «είναι το τέρας που έκρυβαν όλα τα κόμματα εξουσίας κάτω από το χαλί και δε θέλουν να το αντιμετωπίσουν», ενώ το Ποτάμι είναι έτοιμο να πει τις απόψεις του στη Βουλή καθώς επιθυμεί ένα βιώσιμο σύστημα χωρίς νέες περικοπές και χωρίς νέα βάρη στον κόσμο της παραγωγής. Και επεσήμανε χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα ότι διαδήλωνε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τότε που ο κ. Γιαννίτσης προσπαθούσε να κάνει κάποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Και μάλιστα ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι υπάρχει μια ευθύνη και της Αριστεράς για τις τότε αντιδράσεις.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, τέλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος επειδή έγινε δεκτή από όλους, πλην του εκπροσώπου της ΝΔ, η πρότασή του να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από αυτή τη Βουλή με ένα πιο αναλογικό σύστημα. «Τους περιγράψαμε και το σύστημα που θέλει το Ποτάμι», είπε και εξήγησε ότι πρόκειται «για ένα σύστημα με δύο κάλπες που θα καταργήσει τη δυνατότητα των επωνύμων και των πλουσίων να έχουν εύκολη πρόσβαση στη Βουλή».

Λεβέντης: Τα δίνει όλα στο Προσφυγικό για να μην πέσει από το Ασφαλιστικό
Επικριτικός για τη στάση του πρωθυπουργού στη σύσκεψη υπήρξε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος υποστήριξε ότι η σύσκεψη έγινε επειδή ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πιέσει τους δανειστές για το ασφαλιστικό μέσω του προσφυγικού: «Να τους δώσει ό,τι θέλουν στο προσφυγικό μήπως υπάρξει χαλάρωση στο ασφαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενική γιατί θεωρούμε ότι οι 153 βουλευτές είναι μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει. Ο κ. Τσίπρας μού έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέφτεται για οικουμενική, επιμένει στη διακυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ» συμπλήρωσε. «Ζητούσε αορίστως συναίνεση, δεν παρουσίασε απολύτως τίποτα».

Κατά τον κ. Λεβέντη, «στο μυαλό του ο Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση της πίεσης των δανειστών στο ασφαλιστικό, επειδή ξέρει ότι δεν μπορεί να περάσει το ασφαλιστικό», συνέχισε. «Αυτό το πονηρό σχέδιο του πρωθυπουργού δεν θα περάσει, γιατί έχουν κουραστεί οι ξένοι με αναξιόπιστους πρωθυπουργούς», συμπλήρωσε. Ενώ σε ερώτηση εάν θα δώσει στήριξη, απάντησε: «Όση στήριξη και να παράσχω, έχουν ήδη υπογράψει 40% μείωση των συντάξεων».

Oι Δελφοί έστειλαν το δικό τους χρησμό – METAMORFOSIS


ΠΗΓΗ : news.makedonias.gr
Το ισχυρό μήνυμα “METAMORΦOSIS” έδωσαν οι Δελφοί κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υποψηφιότητάς τους για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.

Μέσα από την κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, οι Δελφοί έστειλαν το δικό τους χρησμό υποστηρίζοντας πως μπορούν να εκφράσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ένα μήνυμα οικουμενικό, μπορούν να διατυπώσουν έναν γνήσιο πνευματικό λόγο, που θα ακουστεί ταυτόχρονα ως κραυγή αγωνίας, αλλά και ως άγγελμα ελπίδας για τη θέση της χώρας μας στη σύγχρονη Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, εκτός από το Δήμαρχο Δελφών κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο, το λόγο πήραν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Μαρκόπουλος, ο κ. Σπύρος Μερκούρης, καθώς και ο Καθηγητής του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης κ. Γιώργος Παναγιάρης, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασης «Δελφοί 2021» στους παρευρισκόμενους.

Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε με τις απαγγελίες της η ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Λυδία Κονιόρδου, ενώ πλαισίωσε μουσικά ο συνθέτης – ερευνητής κ. Νίκος Ξανθούλης ζωντανεύοντας την αρχαία λύρα των Δελφών, ο μοναδικός ερμηνευτής κ. Βασίλης Γισδάκης, η βραβευμένη τραγουδίστρια και συνθέτης κ. Φένια Χρήστου, ο διεθνώς καταξιωμένος κρουστός κ. Αλέκος Χρηστίδης, το Σύνολο Πνευστών των καθηγητών των Δημοτικών Ωδείων του Δήμου Δελφών και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Άμφισσας.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων Θήβας, ενώ προβλήθηκε βίντεο – αφιέρωμα στην υποψηφιότητα των Δελφών του κ. Άκη Θεοχαρόπουλου.

Το συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς είχε η δημοσιογράφος κ. Κλέλια Χαρίση και την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος η κ. Λένα Γεωργιάδου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή από το Δήμαρχο Δελφών του τίτλου του επίτιμου δημότη στον κ. Michael Scott, Καθηγητή Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, συγγραφέα δυο βιβλίων για τους Δελφούς και παρουσιαστή ντοκιμαντέρ για την αρχαία Ελλάδα στο B.B.C., στο National Geographic και στο History Channel.

Την παρουσίαση τίμησαν πολλοί διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και καταξιωμένοι άνθρωποι του Πολιτισμού και των Γραμμάτων, όπως ο εικαστικός κ. Κωνσταντίνος Τσόκλης, ο ηθοποιός κ. Αντώνης Καφετζόπουλος (νυν Αντιδήμαρχος Αθηναίων), ο συνθέτης κ. Γιώργος Χατζηνάσιος, η ποιήτρια κ. Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, ο συνθέτης και ερμηνευτής κ. Λάκης Παπαδόπουλος.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Χωρίς συμφωνία η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

thetoc.gr
Επί έξι ώρες συζητούσαν στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στους αρχηγούς να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν για το ασφαλιστικό, στη λογική ότι συνιστά εθνική κόκκινη γραμμή και ότι δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες μειώσεις.
Φέρετε να είπε στους συνομιλητές του ότι αν δεν υπογράψουν θα είναι σαν να θέλουν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
Και αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή ενώ νωρίτερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης είπαν όχι στις επιτροπές για ασφαλιστικό και Σύνταγμα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης σύμφωνα με πληροφορίες επέκριναν με σφοδρότητα τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει τις περικοπές και βρίσκεται στην τελική ευθεία να νομοθετήσει σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Τι είπε ο Στ.Θεοδωράκης 
Το πεδίο της Βουλής έδειξε για το διάλογο στο ασφαλιστικό ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνούμενος συμμετοχή σε μια διακομματική επιτροπή. Αφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο το Ποτάμι να συμμετάσχει σε μια επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει πρώτα συμφωνία για αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του 2016.

Το ξέσπασμα Τσίπρα 
Στην σκληρή κριτική και τις αρνήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση για το ασφαλιστικό,ο κ. Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση.
Παρέθεσε στοιχεία με τις μειώσεις που επήλθαν στις συντάξεις λόγω της εφαρμογής των δυο πρώτων μνημονίων και προκάλεσε τους συνομιλητές του λέγοντας: «Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;».
Τη συζήτηση πυροδότησε και η αναφορά του πρωθυπουργού αλλά και εμπρηστική παρέμβαση του Πάνου Καμμένου για το κούρεμα του χρέους (PSI) που εξελήφθη ως μια ακόμη επίθεση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

Λεβέντης: Μην πετροβολάτε τον Τσίπρα γιατί το Grexit είναι ακόμη στο τραπέζι 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Ενωσης Κέντρου Βασίλης Λεβέντης μετά την σκληρή κριτική που ακούστηκε από τους άλλους αρχηγούς για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού τους επέκρινε γιατί δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται στην προσπάθεια συνεννόησης.
Φέρετε μάλιστα να συνέστησε « Μην πετροβολάτε τον Τσίπρα το Grexit δεν έχει φύγει ακόμη από το τραπέζι».
Διατύπωσε μάλιστα και επισήμως την πρόταση του για οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες υπουργούς και φυσικά τη συμμετοχή της ΝΔ.
Στις δημόσιες δηλώσεις του ο Β. Λεβέντης επανέλαβε ότι ζήτησε οικουμενική αλλά ο Τσίπρας επιμένει σε συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.
Στο μυαλό του ο Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση γιατί ξέρει τι το ασφαλιστικό ότι δεν μπορεί να το περάσει και θα πέσει.

Το πονηρό σχέδιο του Τσίπρα δεν θα περάσει. 
Τι στήριξη να παράσχω αφού έχουν ήδη υπογράψει ότι κρατική χρηματοδότηση δεν θα υπάρχει και ότι έχουν τα ταμεία θα δίνουν.
Αν ο κ. Τσίπρας δεν αποδεχθεί την οικουμενική κακό του κεφαλιού του.
Ο Πλακιωτάκης να με συγχωρήσουν ούτε ήξεραν τι έλεγαν.
ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άλλα αντί άλλων. 
Ο Τσίπρας παρουσίασε λόγια του αέρα. 

ΝΔ: Στον προϋπολογισμό έχουν ήδη εντάξει περικοπές 3,2 δισ 
Τον προϋπολογισμό που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση και περιλαμβάνει περικοπές ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις επικαλούνται στελέχη της ΝΔ για να απαντήσουν για τη στάση τους έναντι της πρόσκλησης Τσίπρα. 
«Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ να διαδηλώνει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» λένε στη Συγγρού και επιμένουν πως όλη η προσπάθεια του πρωθυπουργού συνιστά στην παγίδευσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΠΕ


Σας ενημερώνω ότι την Τετάρτη 2-12-15 θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ με θέματα ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω:

1. «Συζήτηση επί αιτήσεων παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
2. «Εξέταση θεμάτων επί των αποσπάσεων εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ (ανακλήσεις, τροποποιήσεις και νέες εκπρόθεσμες κατά προτεραιότητα αιτήσεις) και λοιπών αποσπάσεων, και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
3. «Εξέταση αίτησης ανάκλησης μετάταξης διοικητικού υπαλλήλου και επαναφορά του σε θέση εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
4. «Εξέταση θεμάτων επί των μετατάξεων εκπαιδευτικών από την Δ.Ε. στην Π.Ε. (νέες αιτήσεις, ανακλήσεις και τροποποιήσεις μετατάξεων) και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
5. «Συζήτηση επί μετατάξεων εκπαιδευτικών Π.Ε. σε διοικητικές θέσεις και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
Πάντα στη διάθεσή σας
Βασίλειος Παληγιάννης

Σε παγωμένο κλίμα ξεκίνησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Στο τέλος, τάχα "διαφωνώντας", θα τα… βρουν 

Την ίδια στιγμή που ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Συμβούλιο, το μήνυμα από τους κυρίους Πλακιωτάκη, Θεοδωράκη και την κυρία Γεννηματά είναι ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να αναμένουν πως θα λάβουν τη συναίνεσή τους.
Πλακιωτάκης«Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό» επισήμανε σε δήλωσή του ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών».
Με ξεκάθαρο τρόπο, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζει: «Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».
Φώφη: Δεν συζητάω για το ασφαλιστικό
«Αν ήθελες να μας ενημερώσεις για το ασφαλιστικό θα μπορούσες να το κάνεις στη Βουλή με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή). Γι' αυτό και δεν θα συμμετάσχω σε τέτοια συζήτηση» είπε κατά πληροφορίες η κυρία Γεννηματά στον κ. Τσίπρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών όταν η συζήτηση πάει στο Ασφαλιστικό. 
«Ως φαίνεται ο κ. Τσίπρας αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, αναζητά συνενόχους. Δεν θα τους βρει σε εμάς. Εμείς θέλουμε την Εθνική Συνεννόηση και το αποδείξαμε όταν έπρεπε να σωθεί η χώρα και να αποφευχθεί το Grexit. Ο κ. Τσίπρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων αυτό το κεκτημένο με τις εκλογές».
Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μεταπείσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιχειρηματολογώντας ότι το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που αφορά τις μέλλουσες γενιές, για να του απαντήσει η κυρία Γεννηματά ότι και η Παιδεία είναι εθνικό θέμα αλλά - όπως τον επέκρινε - ο κ. Τσίπρας έσπευσε να κάνει αλλαγές με τον... Μπαλτά και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση.

Θεοδωράκης«Οι μέχρι τώρα αποφάσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά τομείς, όπως η Δικαιοσύνη, η Παιδεία και στο Προσφυγικό συνιστούν αρνητικά δείγματα γραφής στο πεδίο της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε: «Ούτε εσύ, ούτε οι υπουργοί σας δεν έχετε δείξει ως τώρα ότι θέλετε τον ειλικρινή διάλογο και τη συνεννόηση».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού διευκρίνισε ότι θα προσέλθει στη σύσκεψη «για να ακούσουμε την κυβέρνηση», ενώ είπε στον πρωθυπουργό ότι «για μας προέχει η αλλαγή του εκλογικού νόμου που μπορεί να αποτελέσει το πρώτο δείγμα γραφής προς την κατεύθυνση της συνεννόησης».

K.K.E: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής. Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους»,

Βασίλης Λεβέντης:  εάν διαπιστώσω πως υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων ως προς την εφαρμογή των 9 «προαπαιτουμένων», τότε είμαι θετικός στο να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Τσίπρα βάση χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς να ζητάω σε αντάλλαγμα κάποιο υπουργείο, ή κυβερνητική θέση. 
Χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε πως «δεν θέλω να γίνω τσόντα σαν τον Καμμένο».

Τα 9 σημεία είναι:
1. Για την απόλυση από τη Βουλή υπαλλήλων που προσλήφθηκαν προκλητικά ως συγγενείς νυν και τέως βουλευτών.

2. Για την επιστροφή στις υπηρεσίες όπου οργανικά ανήκουν, κάθε αποσπασμένου του δημοσίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

3. Για τη μείωση κατά 50% του μισθού όλων των αιρετών (από Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, μητροπολίτες κ.α.)

4. Για την κατάργηση κάθε σύνταξη πέραν της μιας και την αφομοίωση όλων των συντάξεων σε μια, που δεν θα υπερβαίνει τα 1500 ευρώ.

5. Για την αυστηρή απαγόρευση σε κάθε συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη άνω των 1000 ευρώ μηνιαίως, να εργάζεται.

6. Για τον μέσω ειδικού σχεδίου εντοπισμό, με αναδρομή σε βάθος 10ετίας έρευνα, όλων των αργόμισθων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, και την απόλυσή τους, ώστε και το Δημόσιο να καθαρίσει και να επιβραβευτούν οι ευσυνείδητοι δημόσιοι υπαλληλοι.

7. Για την κατάργηση συντάξεων όλων των χρηματισάντων σε όλα τα κρατικά αξιώματα αιρετών.

8. Για την κατάργηση όλων των συντάξεων των εύπορων Ελλήνων με ορισμό ως ορίου προς τούτο, το εισόδημα από άλλες πηγές να είναι 3000 ευρώ μηνιαίως και άνω.

9. Για τον ορισμό αμέσως του αριθμού των βουλευτών στους 200 από την επόμενη βουλή και την απαγόρευση να είναι βουλευτής κάποιος για περισσότερα από 12 έτη.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Όλα θα συζητηθούν στον εθνικό διάλογο;

κ. υπουργέ, η επιλογή στελεχών πότε θα γίνει, πριν από τον εθνικό διάλογο;
31 χρόνια ακούω εθνικό διάλογο, αλλά ο εκάστοτε υπουργός ενεργεί κατά το δοκούν...
esos.gr
Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων, το ωράριο των εκπαιδευτικών και η αναλογία μαθητών ανά τάξη είναι αντικείμενα που θα εξετάσει στο δικό της επίπεδο και στο δικό της χρόνο η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που μαζί με τον ΟΟΣΑ θα συγκροτηθεί. Άρα δεν θα αποφύγουμε τον διάλογο για όλα αυτά τα θέματα. Θα γίνει διάλογος και θα προσέλθουμε όλοι μας τις θέσεις μας.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σε ερωτήσεις που απηύθυνε το esos στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: («esos.gr»): Κύριε Υπουργέ θέλω να μας πείτε εάν στο διάλογο θα συμπεριληφθεί ένα σημείο του Μνημονίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, που αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων, το ωράριο, την αναλογία μαθητών ανά τάξη. Αυτά τα βασικά του Μνημονίου που ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι, αν θα συμπεριληφθούν στο διάλογο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε σχέση με τα ζητήματα του διαλόγου όλα θα συζητηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: («esos.gr»): Τα συγκεκριμένα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαναλαμβάνω: όλα. Δεν κάνουμε εμείς επιλογή των θεμάτων αυτών, δεν τα ιεραρχούμε ως τα πρωτεύοντα, όλα θα συζητηθούν. Είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη συζήτησης για να βρούμε λύσεις όπου εκκρεμούν αυτές οι λύσεις.

Τα ζητήματα που αναφέρατε είναι και αντικείμενο που θα εξετάσει στο δικό της επίπεδο και στο δικό της χρόνο η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που μαζί με τον ΟΟΣΑ θα συγκροτηθεί. Άρα δεν θα αποφύγουμε τον διάλογο για όλα τα θέματα, αν με ρωτάτε αυτό το πράγμα. Θα γίνει διάλογος και θα προσέλθουμε όλοι μας τις θέσεις μας.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση εργασίας κάνω, γι’ αυτό μην ανησυχήσετε περισσότερο από όσο πρέπει. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας μετατρέπεται σε σύγκρουση, η Γαλλία διαφωνεί με τις ΗΠΑ για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν, και η Ελλάδα ψάχνει μια θέση στη γεωγραφία της περιοχής. Ο κ. Κοτζιάς, ως υπουργός των Εξωτερικών, αναγκάζεται να αναστείλει επ’ ολίγον την επίδειξη κακόγουστου ανδρισμού με στόχο την κ. Μπακογιάννη, ο κ.Τσίπρας προσπαθεί να μεταφράσει σε πολιτική την καταιγιστική αναλυτική σκέψη του κ. Φλαμπουράρη, και επειδή για μία ακόμη φορά δυσκολεύεται να αποφασίσει, μετά από δεκαεπτά ώρες εντατικής σκέψης, ζητάει από τον κ. Παυλόπουλο τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αφού απορρίπτει προτάσεις για να καλέσει τον λαό να αποφασίσει με δημοψήφισμα ή με προσφυγή στις κάλπες. Το θέμα είναι εθνικό και επιπλέον χαρακτηρίζεται ως μείζον.

Οι στιγμές είναι ιστορικές και η αναμνηστική φωτογραφία κρίνεται απαραίτητη. Στο γνωστό λοιπόν τραπέζι της Προεδρίας της Δημοκρατίας βλέπουμε τον πρώτο πολίτη της χώρας, ευδιάθετο αλλά σκεπτικό, να υποδέχεται τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο έστι μεθερμηνευόμενον. Τσίπρας πρωθυπουργός, Πλακιωτάκης αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γεννηματά, Λεβέντης, Κουτσούμπας, Θεοδωράκης και Καμμένος. Μη συνεχίσετε να καταπιέζετε τα αισθήματά σας. Από το σημείο αυτό μπορείτε να απελευθερώσετε την ανησυχία σας, τα νεύρα σας, να σκεφθείτε τα παιδιά σας, τους γέροντες γονείς σας, τη δυνατότητα μετανάστευσης και την Ιστορία. Διότι οι στιγμές είναι ιστορικές. Και στις ιστορικές αυτές στιγμές οι τύχες της χώρας βρίσκονται σε χέρια στιβαρά, όπως του Τσίπρα, του Πλακιωτάκη, του Λεβέντη και της Φώφης.


Εχοντας υπάρξει επί σειρά ετών πιστός θεατής των εκπομπών του κ. Λεβέντη, πολύ θα ήθελα να τον ακούσω να τοποθετείται επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Ο αυτοτροφοδούμενος θυμός του, που οδηγούσε σε κατάρες επί διαφόρων τους οποίους πρόσταζε να πεθάνουν ή να πάθουν καρκίνο, νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει κρυφό άσο στο μανίκι της χώρας. Τον κ. Τσίπρα, δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες τον ακούω συνέχεια και όσες φορές τον ακούω σκέφτομαι πως η σιωπή ήταν είναι και θα παραμείνει χρυσός. Τον κ. Πλακιωτάκη δεν τον έχω ακούσει ποτέ και θα ήθελα πριν τον ακούσω να μιλάει για εξωτερική πολιτική να μάθω τις απόψεις του για ζητήματα απλούστερα, όπως το κυνήγι και το ψάρεμα. Οσο για την κ. Γεννηματά, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια της ψηλά. Μένει ο κ. Κουτσούμπας που θα περιμένει γραμμή από την ΕΣΣΔ, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει πια.

Σκεφθείτε μόνον ότι ο κ. Καμμένος, εκτός των άλλων, θα αναλύσει τους στρατηγικούς στόχους και θα εκθέσει το ετοιμοπόλεμο της χώρας. Ελάτε τώρα. Ξέρουμε όλοι, ακόμη κι αν δεν το ομολογούμε, ότι η χώρα δεν έχει πια εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Επειδή όμως η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, ο υπερήφανος ελληνικός λαός επιλέγει τους άρχοντές του με το μόνο ταλέντο που του έχει απομείνει, το ταλέντο της αυτογελοιοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι το εθνικό μας αίσθημα εθίγη προ ετών όταν οι Τούρκοι διεκδίκησαν την πατρότητα του Καραγκιόζη. Δικός μας είναι. Είμαστε όλοι μας παιδιά του.

Πώς θα σταθεί η χώρα στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής; Επιτέλους, ο Τέρενς Κουίκ ας σπάσει τη σιωπή του.

Έντυπη

Πραγματοποίηση Ενδοσχολικής Επιμορφωτικής Συνάντησης

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Αικατερίνης, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού, πραγματοποιήθηκε δίωρη προγραμματισμένη ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: "Προσεγγίζοντας την τέχνη της επικοινωνίας".
Η ψυχολόγος Νικολέτα Βόλτση
Εισηγήτρια ήταν η ψυχολόγος Νικολέτα Βόλτση με συντονιστή το Σχολικό Σύμβουλο της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Καστοριάς, Χρήστο Παστελά, οποίος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προετοίμασε και οργάνωσε τη συνάντηση.  
Ο οργανωτής και συντονιστής  της επιμορφωτικής  συνάντησης Σχολικός Σύμβουλος, Χρήστος Παστελάς
Στην επιμόρφωση εκτός των εκπαιδευτικών του 4ου Δημοτικού, συμμετείχαν και οι συνάδελφοι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού.  
 Ξεκινήσαμε με "παιχνίδι" γνωριμίας, συστήνοντας ο καθένας τον εαυτό του στους άλλους...

Παίζοντας μάθαμε  τι είναι επικοινωνία! "Πιαστήκαμε" αδιάβαστοι!


Η ανάπτυξη του θέματος κέντρισε το ενδιαφέρον των συναδέλφων, αφού με προσήλωση παρακολουθούσαν την εισηγήτρια



Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, Γεώργιος Μασλάρης, ο οποίος συμμετείχε ενεργά  στις δραστηριότητες  της δίωρης επιμόρφωσης. 
Το θέμα ήταν ενδιαφέρον και σε σχέση με την "έκτασή" του και τη διάθεση για συμμετοχή που εκδήλωσαν οι εκπαιδευτικοί, ο χρόνος που δόθηκε στην εισηγήτρια δεν ήταν επαρκής. Η ώρα εξάλλου ήταν "περασμένη", τα στομάχια διαμαρτύρονταν και τα εδέσματα που ετοίμασαν οι οικοδεσπότες τιμήθηκαν δεόντως... 

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ δεν μπορούν να ενημερωθούν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου!


Αρ. Πρωτ.237                 Αθήνα 24/11/2015

Προς
Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Νίκο Φίλη

Θέμα: Υπουργική απαγόρευση για τη χορήγηση στοιχείων που αφορούν τους εκπαιδευτικούς από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας

Κύριε Υπουργέ,
όπως μας ενημέρωσαν οι αιρετοί του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. στην κοινή μας συνεδρίαση την Πέμπτη 19-11-2015, οι υπηρεσίες του υπουργείου αρνούνται να τους χορηγήσουν στοιχεία, για θέματα της αρμοδιότητάς τους, επικαλούμενες γι’ αυτή την απαράδεκτη ενέργεια δική σας «απαγόρευση».

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό αληθεύει. Θεωρούμε αδιανόητο, αντίθετο προς τις βασικές αρχές της χρηστής, δημοκρατικής διοίκησης και πέρα από κάθε δεοντολογία το να υπάρχει τέτοιου είδους απαγόρευση από τον Υπουργό Παιδείας.

Θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση του Υπουργείου όχι μόνο να δίνει στοιχεία που αφορούν την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών αλλά πάνω απ’ όλα να φροντίζει το ίδιο να δημοσιοποιεί κάθε τέτοιο στοιχείο με απόλυτη διαφάνεια.

Σας καλούμε να δώσετε άμεσα εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να δημοσιοποιούν τα στοιχεία που αφορούν τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να ενημερώνονται οι συνάδελφοί μας ανεμπόδιστα όπως αρμόζει σε κάθε ευνομούμενη και με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές πολιτεία.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος         Ο Γεν. Γραμματέας
Θανάσης Κικινής      Νίκος Φασφαλής