ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Συμβούλιο της Επικρατείας - «Βόμβα» στα ταμεία για αυξήσεις στους συνταξιούχους



 Οι δικαστές καλώς αποφασίζουν...
Ο κ. Μάρδας, το επίδομα πετρελαίου αδυνατεί να καταβάλει, αναδρομικά θα δώσει;
Αυξήσεις 5%-15% δικαιούνται 800.000 συνταξιούχοι - 2000 θα πάρουν αναδρομικά από το 2012 - Στο 1 δισ. το κόστος για τα ταμεία - Ρωμανιάς: «Σταδιακά οι αυξήσεις των συντάξεων μετά την απόφαση του ΣτΕ» - Αλέξης Μητρόπουλος: «Η απόφαση του ΣτΕ καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»
Περισσότεροι από 800.000 συνταξιούχοι ΙΚΑ και ΔΕΚΟ με συντάξεις (σύνολο κύριας και επικουρικής) πάνω από 1.000 ευρώ δικαιούνται αυξήσεις 5%-15%, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές μειώσεις του 2012. 
Επιστροφή των ποσών αναδρομικά από το 2012 δικαιούνται πάνω από 2000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια καθώς  15 συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην πιλοτική δίκη. 
Για να καταβληθούν οι αυξήσεις που ισχύουν από σήμερα, ημέρα δημοσίευσης της απόφασης, θα απαιτηθεί επιπλέον δαπάνη (από τα ταμεία ή τον προυπολογισμό) ύψους 1,022 δισ. ευρώ. 
Το ΣτΕ υπογράμμισε ότι οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και το κράτος πρέπει να συνδράμει τα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια, παρά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010. 
Οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές υπολογίστηκαν επί του συνόλου της σύνταξης κύριας και επικουρικής και προέβλεπαν:
-μείωση 5% για ποσά 1.000,01-1.500 ευρώ 
-μείωση 10% για ποσά 1.500,01-2.000 ευρώ
-μείωση 15% για ποσά άνω των 2000,1 ευρώ 
«Είναι μια σημαντική απόφαση – επισημαίνει ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Μπούρλος- γιατί εκτός από την κριτική που ασκεί στο νόμο 4093/2012, θέτει σοβαρό προβληματισμό και πιθανό θα αποτελέσει τροχοπέδη για μελλοντικές περικοπές».
Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση δεν δικαιούνται αναδρομικά όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των πρώην εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, πλην των 2000 (κατ’ εκτίμηση) που προσέφυγαν στα δικαστήρια.
Αντίθετα συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  έκρινε το ΣτΕ τις  περικοπές των συντάξεων που έγιναν κατά την διετία 2010-2011. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η μείωση του 2012 που ήταν η 5η κατά σειρά κρίθηκε άδικη και εξοντωτική για τους συνταξιούχους που είχαν υποστεί άλλες τέσσερις φορές περικοπές. Όταν κοινοποιηθεί η απόφαση, θα υπάρξει η επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές  αλλά θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: