ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Διαρροές και φήμες

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 15Α - 10557 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210-3312793 & 6974 750407
www.dakepe.gr e-mail: info@dakepe.gr
Αθήνα, 16/01/ 2013
«Παλιά μου τέχνη κόσκινο» - Διαρροές και φήμες δημιουργούν περίεργο… κλίμα

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να πάρει ξεκάθαρη θέση

Την ώρα που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βοούν και αλλεπάλληλες «διαρροές» και φήμες σχετικά με το θέμα της «Αξιολόγησης των εκπαιδευτικών» βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργώντας αποπροσανατολισμό και σύγχυση στον εκπαιδευτικό κόσμο, η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. επισημαίνει τα εξής:

Οφείλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να «ανοίξει τα χαρτιά» της. Εφόσον πιστεύει στον πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο και στις έννοιες της συνέπειας και της σύνθεσης απόψεων, πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις και τις προθέσεις της και να δώσει στη δημοσιότητα το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την Αξιολόγηση

Υπενθυμίζουμε στην πολιτική ηγεσία ότι με δηλώσεις της είχε δει «θετικά» τη συνολική πρόταση της ΔΟΕ, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα από εκπαιδευτικά συνέδρια και συνδικαλιστικές διαδικασίες γενικών συνελεύσεων του Κλάδου. Είχε, δε, δηλώσει τη συμφωνία της στην «άδικη» και εντελώς αδικαιολόγητη πρόβλεψη των «ποσοστώσεων» του Ν.4024/2011.
Σε όλες τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είχε δοθεί η διαβεβαίωση στη ΔΟΕ ότι θα κληθεί έγκαιρα ως θεσμικός συνομιλητής.
Επιτέλους ας το πράξει.

Όσον αφορά το θέμα της αξιολόγησης, η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. τονίζει για μια ακόμη φορά:

Βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου είναι η αποσύνδεση της αξιολόγησης από τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 4024/2011.

Αποτελεί «κόκκινη» γραμμή η πιθανότητα απολύσεων ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε αξιολογικής διαδικασίας

Υπάρχει καχυποψία απέναντι στο όποιο εγχείρημα αξιολόγησης, όταν αυτή σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από στελέχη της εκπαίδευσης που η επιλογή τους (Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολείων) έχει γίνει με αναξιοκρατικά και κομματικά κριτήρια, με βάση το Ν.3848/10 που έχει καταδικαστεί από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα

Πρωτεύοντα ρόλο στην αξιολόγηση πρέπει να έχει ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Είναι σημαντική παράμετρος του όποιου συστήματος αξιολόγησης η ύπαρξη δικλείδων ασφαλείας για τους αξιολογούμενους που θα τους προστατεύον από απειλές και αυθαιρεσίες των αξιολογητών.

Είναι απαραίτητο να προβλέπεται και διαδικασία «από τα κάτω προς τα πάνω» αξιολόγησης (από τους Συλλόγους Διδασκόντων) για όλα τα στελέχη που εμπλέκονται όχι μόνο στη διαδικασία της αξιολόγησης αλλά υπηρετούν στη διοικητική δομή της εκπαίδευσης.
Όποιο σύστημα αξιολόγησης δεν περιλαμβάνει τα βασικά σημεία αυτά θα μας βρει απέναντι.
Πιστεύουμε σε αξιολόγηση έντιμη και αντικειμενική, που θα αναφέρεται στο σύνολο των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που το προϊόν της θα τη βελτιώνει, που δεν θα τιμωρεί και δεν θα εξοντώνει τον εκπαιδευτικό. Σε αξιολόγηση συλλογική και όχι μονοπρόσωπη που θα λαμβάνει υπόψη της τις ειδικές συνθήκες της κάθε σχολικής μονάδας, δεν θα κατηγοριοποιεί τα σχολεία και δεν θα χειραγωγεί τον εκπαιδευτικό.
Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα μας, ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει «ματώσει» και έχει συμβάλλει ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση. Έχει δεχθεί άδικά και σκληρά μέτρα.
Επιτέλους ας το αναγνωρίσουν οι κυβερνώντες και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προσεγγίσουν τα προβλήματα και να δώσουν λύση στα θέματα που απασχολούν τη Δημόσια Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς.
Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Ο Πρόεδρος                 Ο Γενικός Γραμματέας

Χαράλαμπος Κόκκινος       Μάνος Ανδρουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: